Een opa tilt zijn kleinzoon boven zijn hoofd zodat hij over de hekken met plastic kan kijken. „Oh…”, zucht het jongetje. Hij ziet het huizenblok met in het midden een gapend gat vol puin. Er gluren meer buurtbewoners door de gaten in het plastic. De sloopkraan staat op zondag stil. Er stoppen zo nu en dan auto’s, mensen stappen uit, kijken en maken foto’s. Dan rijden ze weer weg.
Schammenkamp is aan het bijkomen. Nog geen week geleden werd de straat in het Rotterdamse Zuidwijk opgeschrikt door een enorme explosie en felle brand. Dit weekend bleek dat die waarschijnlijk veroorzaakt werd door een drugslab. Drugs! De buurtbewoners die achter de hekken met elkaar praten, kunnen er niet over uit. Een drugslab in een woonwijk, onder appartementen. Wie verzint zo iets?
Als het klopt – het onderzoek is nog niet afgerond – werden er drugs gefabriceerd in een kelderbox van het gebouw. Het is de opslagplaats naast het badkamerbedrijf Moosa Bouw waar net naast de ingang klanten verschillende douchekranen konden bekijken op een bord – zilver- en goudkleurig. En waar binnen badkamertegels stonden uitgestald om de keuze te vergemakkelijken. Vlak daarnaast zat een opslag voor witgoed die ook volledig werd verwoest
De huurder van de kelderbox waar de explosie plaatsvond, Jalal O., een Rotterdammer van 34, werd dit weekend aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het vervaardigen van verdovende middelen op de Schammenkamp. Hij is de oom van de 22-jarige Ilyas die omkwam bij de brand, evenals zijn collega Mustafa van 33 en de buurman, de eigenaar van de badkamerwinkel Kamran Khan (43). De drie lichamen lagen na de explosie onder het puin en het kostte grote moeite om ze te bergen.
De verontwaardiging van familieleden werd groter naarmate het zoeken langer duurde. Door de klap was het gebouw instabiel geworden en moesten eerst de bovenste verdiepingen worden verwijderd voordat het zoeken kon beginnen.
Door de hekken
De familie van Khan brak woensdag door de hekken en ging het terrein op om zelf te zoeken. Verdachte O. was daar ook bij. Uiteindelijk werd het lichaam geborgen door familieleden, bijgestaan door politiemensen. Diezelfde avond probeerden Jalal O. en een broer van Ilyas opnieuw het terrein op te komen. Zij werden tegengehouden door de politie.
Jalal O. deed zijn verhaal eerder tegen de collega’s van de regionale nieuwssite Rijnmond. Hij vertelde dat hij ook in de loods aan het werk was, op de bewuste maandagavond, maar dat hij veertig minuten voor de explosie vertrok. Hij keerde terug toen hij hoorde van de brand en kon geen contact meer krijgen met de twee mannen binnen. Hij had geen idee, zei hij, wat er ontploft kon zijn. Veel gevaarlijks lag er naar zijn idee niet. „Zelfs thee zetten we elektrisch.” Geen woord over de jerrycans en vaten met aceton en zoutzuur die de politie tijdens het zoeken naar de slachtoffer aantrof op de plek waar de bedrijfsruimte van O. zat.
Er wordt nog onderzocht of de chemicaliën de oorzaak van de explosie zouden kunnen zijn.
Wellicht dat buurtbewoners wel een idee hadden dat er iets niet pluis was, al hadden ze vooraf nooit kunnen bevroeden wat de consequenties zouden kunnen zijn. Een week voor de brand meldden ze een vreemde lucht, aldus de politie. Mogelijk gas of aceton. Op de persconferentie na de vondst van de drie slachtoffers zei de politie dat er na de meldingen metingen waren gedaan en er niets werd gevonden.
Nu zeggen buurtbewoners dat ze meteen al het gevoel hadden dat de ontploffing niet het gevolg van een ontplofte gasfles of accu kon zijn geweest. „Ik woon twee flats verder en ik kwam vanuit de bank omhoog door de klap”, zegt een oudere man. De eigenaresse van het Turkse restaurant om de hoek dacht ook meteen aan drugs, zegt ze. Zij heeft weinig schade, maar moest wel al het ingevroren vlees uit de diepvries weggooien omdat de elektriciteit uitviel.
Appartementen verwoest
Na de ontploffing moesten bewoners van 44 appartementen hun huis verlaten, ze werden ondergebracht in hotels. Een deel van de appartementen is weer toegankelijk. Een aantal appartementen is verwoest, voor die bewoners wordt een andere oplossing gezocht. Zeven partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben een brief naar het college gestuurd waarin ze aandringen op een grootschalige controle naar alle mogelijke drugslabs en kwekerijen in de stad. De brief werd ondertekend door Leefbaar, VVD, 50Plus, Forum, Partij voor de Dieren, D66 en SP.