Een ‘droombaan’ is vaak het begin van heel veel stress

Waar ik altijd heel nerveus van word, zijn van die coaches die zeggen dat je je droombaan niet moet zoeken, maar dat je droombaan jóú zoekt. Haha echt niet. Alsof de hoofdredactie van NRC jaren naar me op zoek was in de krochten van Groningse studentenhuizen, en dat toen ze me vonden, ik columns mocht schrijven – nee hè? Je droombaan moet je toch echt zelf zoeken. En dat is heel hard werken.

Ik kom erop omdat een podcastluisteraar een tijdje geleden mailde met de vraag: „Hoe vind ik m’n droombaan?” Zelf had ik daar al járen niet meer over nagedacht – in 1997 voor het laatst, toen ik bij NRC kwam. Maar op de lagere school, op het vwo, als student en zelfs tot diep in m’n eerste banen, lag ik geregeld wakker van die vraag.

En ineens dacht ik: wat zou het heerlijk zijn als er een stappenplan zou bestaan hoe je je droombaan bedenkt en bereikt. Voor als je net eindexamen hebt gedaan, maar ook als je al vijftig (!) bent, en hem nog steeds niet hebt gevonden. Ik doe een poging!

1 Laat je niks wijsmaken. Mensen die zeggen dat een droombaan niet bestaat, zijn saaie leuters die zelf nooit verder hebben gekeken dan hun neus lang is. Wees dus eigenwijs, en ga op zoek.

2 Iedereen heeft een andere droombaan! Lach elkaar daar niet om uit. Dat er mensen zijn die accountant willen worden, Formule 1-coureur, of apotheker – dat is toch fantastisch. Net als dat er mensen zijn die Leonardo DiCaprio aantrekkelijk vinden. Er is een droombaan en een droomman voor iedereen!

3 Denk terug aan je jonge jaren. Had je toen een aandachtspanne van minder dan 30 seconden? Dan is televisie misschien iets voor jou. Hield je van liegen? Denk dan aan een baan in de reclame. Drinken? Sales. Liegen én drinken? HR. Kijk terug, vul de witte vlekken in en maak een grove schets.

4 Luister naar mensen die leuk werk hebben. Niet naar mensen die al in de eerste minuut over „agile werken”, „doorbetaald zorgverlof” en „een geïndexeerd pensioen” beginnen.

5 Doe vervolgens zoveel mogelijk stomme dingen. En dan bedoel ik niet een affaire beginnen met je baas of de brandslang leegspuiten in de koffiecorner, nee, dan bedoel ik: doe veel stomme baantjes. Probeer veel uit! En als het niks is, ga je weer door. Weten wat je níét wil, is minstens zo belangrijk als wat je wél wil.

6 Vermijd zo lang mogelijk een hoog salaris. Anders kom je in ‘de gouden kooi’ terecht. Dat is het verschijnsel dat als je eenmaal een Tesla hebt, een barbecue en dure kinderen, je een stuk minder snel je baan durft op te zeggen als je er niks meer aan vindt.

7 Stel het bereiken van je droombaan sowieso zo lang mogelijk uit. Vijftig plus is vroeg genoeg. Anders ben je er al, op je 28ste, heb je nog te weinig ervaring om er een succes van te maken, én heb je niks meer om na te streven.

8 Je droombaan ga je niet vinden in een functieomschrijving. Helaas. Want het gaat ook over de sfeer en leuke collega’s. Vraag daarom tijdens een sollicitatie altijd of je met mensen kan spreken die de baan hebben die jij wil krijgen. En vraag of er weleens een systeemplafond naar beneden is gekomen tijdens een bedrijfsfeestje en of ze trots zijn op hun werk.

9 Nog beter: val onverwacht een vrijmibo binnen en kijk wat voor types er staan. Boomers die over de Formule 1 praten, of (overjarige) hippies die benieuwd zijn wie jij bent, en wat je te vertellen hebt.

10 Volg je passie? Liever niet, doe dat in de slaapkamer. En zeker niet als het je passie is om de hele dag op de bank te liggen en Seinfeld te kijken. Dat zou trouwens tof zijn, als er in zo’n vacaturetekst staat: „Je komt om 11 uur binnen, trekt je schoenen uit en gaat op de bank Seinfeld kijken.” Maar het is niet heel realistisch dat je daarmee de huur kan betalen.

11 Moet je doorzetten? Zeker. Maar mazzel en timing zijn minstens zo belangrijk in het bereiken van je droombaan. Je droombaan verandert ook voortdurend. Want jij verandert. Het kan ook heel goed dat je op een dag zwetend wakker schrikt, en je droombaan ineens iets heel anders blijkt te zijn dan je ooit had gedacht. Superirritant!

12 Maar het belangrijkste is: stop met dromen zodra je je droombaan bereikt. En ga keihard aan het werk. Want dat is helaas ook het kenmerk van een droombaan: de stress die het kost hem te houden. Nu ik erover nadenk is dát misschien wel de belangrijkste reden dat maar zo weinig mensen een droombaan hebben: dat is gewoon slim. Een droombaan is namelijk meestal de weg naar je tweede burn-out.

13 Het is dus geen schande, als je uiteindelijk je droombaan weer hebt opgegeven. Want een droombaan heet natuurlijk niet voor niets ‘droombaan’ – hij kan ook zomaar een nachtmerrie worden.

Heb je een vraag, opmerking, compliment, suggestie of een KWESTIE? Mail dan met [email protected]