Een dichtende rocker, die niet alleen de muziek beïnvloedde

Voor iemand wiens leven werd gered door The Velvet Underground is het soms moeilijk te bevatten dat veel mensen de rockband niet of nauwelijks kennen. In de jaren zestig verkochten de Velvets nauwelijks platen – te rauw, te duister, te experimenteel – en ook Lou Reeds soloplaten werden nooit bestsellers. Maar de invloed van de band is enorm. Je hoort de hakkende gitaarherrie en het snerende gemompel steeds weer terug in de punk, indie en artrock, bij artiesten als Bowie, The Sonic Youth, the Strokes. Lou Reed, tien jaar geleden overleden, leeft voort, met of zonder zijn naam.

Will Hermes is zeker niet de eerste biograaf van Lou Reed, maar wel de meeste complete. Voor Lou Reed The King of New York had hij als eerste toegang tot diens archief, waarin diens brieven. Ook verder kreeg Hermes alle medewerking van de weduwe Laurie Anderson, waardoor het boek onder meer een unieke, aangrijpende beschrijving bevat van Lou Reeds laatste dagen, uren, minuten.

Lou Reed, het nerdy accountantszoontje uit slaapstadje Freeport, leed aan dyslexie en een angststoornis. Hij vond bevrijding in speed, smack, gay bars en rock-’n-roll. Met minimalistische altviolist John Cale vormde hij een wonderlijke rockband die catchy popsongs combineerde met gruizige lofi-rock en avant-gardistische herrie. Beeldend kunstenaar Andy Warhol nam de band onder de arm, ontwierp voor hen de beroemde elpeehoes met de banaan. Nadat de band uiteen was gevallen schiep Lou Reed een imposant solo-oeuvre dat zwalkte tussen aanstekelijke poprock (Transformer) en experimentele noise (Metal Machine Music).

https://www.youtube.com/watch?v=PB1cEyy0fKs

Reed, die poëzie met rock-’n-roll wilde combineren, behandelde duistere onderwerpen die je daarvoor nooit in de popmuziek aantrof. Over heroïnegeluk, BDSM, angstaanvallen, huiselijk geweld, sterven in een ziekenhuisbed, crematoriumbezoek. Volgens Hermes gaat hierdoor de invloed van de rockdichter verder dan de popmuziek. Lou Reed bezong de mean streets van New York met aandacht voor artistieke gays, trans personen en crossdressers die hij ontmoette in de nachtclubs en in Warhols open atelier The Factory. Een bekend voorbeeld is zijn enige hitje ‘Walk on The Wild Side’.

Nonbinaire partner

Aanvankelijk werden de kleurrijke figuren gezien als onderdeel van Reeds zwart-romantische schets van de grote stad in verloedering. Queers werden op één lijn gesteld met junkies en sekswerkers. Nu wijst Hermes erop dat Lou Reed de eerste rockzanger was die de New Yorkse gay- en trans scene überhaupt bezong en deze zo naar het zonlicht haalde. ‘Candy Says’ is bijvoorbeeld een roerend portret van trans vrouw Candy Darling. Reed beweent bevriende aids-slachtoffers in ‘Halloween Parade’. In ‘Some Kinds of Love’ stelt hij: ‘No kinds of love are better than others.’ Lou Reed als pionier van de queer-emancipatie.

https://www.youtube.com/watch?v=yKOQapYcyhE

Reed leefde in de jaren zeventig openlijk samen met de nonbinaire Rachel Humphreys. De rockpers behandelde zijn levensgezel onbeschoft of zag die over het hoofd. Hermes geeft de jonggestorven Humphreys alsnog een plaats in Reeds levensverhaal. Hermes: ‘Reed keek voorbij – en leefde buiten een samenleving die vastzit in een simplistische, binaire hetero-homo-verdeling. Ieder queer kind van de 21ste eeuw zou hem dankbaar moeten zijn.’

Eerdere biografen schilderden Lou Reed af als een buitencategorie hufter, maar Hermes heeft daar geen zin in. In het voorwoord heeft hij zelfs een disclaimer verwerkt: oké, Lou Reed kon onaangenaam zijn, maar dat was ook zijn afweergeschut, broodnodig in de straten van New York. Bovendien, zo betoogt hij, leed Reed veel pijn: angsten, stemmingswisselingen, leverfalen en suikerziekte. Bovenal wil Hermes niet oordelen en vindt hij het beeld van de rotzak te beperkt. Achter zijn ‘resting bitch face’ verborg Lou Reed een gevoelige, onzekere man vol twijfels, die lief en zorgzaam kon zijn, en die zo veel om zijn kunst gaf. ‘He cared so much.’ Hermes’ pleidooi voor een waardevrije blik op de mens Lou Reed heeft overigens niet geholpen, de recensent van The Atlantic vatte de biografie samen als: „A poet, a prophet, a dick”.