Een daling van 18 miljard euro op de beurs. Wat zegt dat over Adyen?

Betaalbedrijf Adyen Adyen verloor ruim een derde op de beurs na tegenvallende cijfers. Wat zegt dat over de financiële gezondheid van het bedrijf?

Het hoofdkantoor van Adyen aan het Rokin in Amsterdam.
Het hoofdkantoor van Adyen aan het Rokin in Amsterdam. Foto Ramon van Flymen/ANP

Een pak op de broek. Een kaakslag. Analisten gebruikten grote woorden om de koersval van Adyen donderdag te beschrijven. De aandelen van de Amsterdamse betaaldienstverlener verloor na de bekendmaking van de halfjaarcijfers 38 procent aan waarde. Bijna 19 miljard euro aan beurswaarde ging daarmee in rook op. Maar wat zegt deze ‘krach’ eigenlijk over het bedrijf? Drie vragen over Adyen.

1 Adyen, waar moet ik dat van kennen?

Adyen is onder consumenten een weinig bekende naam. Hoogstens hebben zij de naam ooit op hun rekeningafschrift zien staan. Dat is namelijk wat het bedrijf doet: betalingen afhandelen van winkeliers en bedrijven die hun diensten online aanbieden.

Het bedrijf werd in 2006 opgericht door een groep ondernemers, onder wie huidige bestuurders Pieter van der Does en Arnout Schuijff. Het idee was om een betaalbedrijf op te zetten dat voor online winkels alle betalingen kon afhandelen. Tot dan toe moesten webshops als zij bijvoorbeeld én iDeal-betalingen én creditcardbetalingen wilden accepteren met verschillende bedrijven in zee om dat voor elkaar te krijgen.

Het idee van één loket voor alle betalingen bleek tot nu toe een groot succes. Het Amsterdamse bedrijf heeft in de lopen der jaren een omvangrijk internationaal klantenbestand weten te verzamelen, zoals H&M, Uber, eBay, Booking.com, Spotify en Thuisbezorgd.nl.

Het bedrijf groeide hierdoor hard. In 2018, twaalf jaar na de oprichting, ging het naar de beurs. Door het bedrijf werden toen 159 miljard euro aan betalingen verwerkt. In 2022 was dat bedrag toegenomen tot 767,5 miljard euro. En anders dan veel andere snel groeiende techbedrijven wist Adyen over alle omzet ook al winst te maken. Waar in 2018 131 miljoen euro winst werd gemaakt, was dat in 2022 564 miljoen euro.

De snelle groei en hoge winstmarge zorgden voor een indrukwekkende opkomst op de Amsterdamse beurs. Het aandeel werd in 2018 voor 240 euro naar de beurs gebracht, en steeg op de eerste beursdag al naar 455 euro. Op het hoogtepunt van de koers in coronajaar 2021 – toen het betaalbedrijf profiteerde van de enorme hausse aan online verkopen – was een belegger bijna 2.750 euro kwijt voor een aandeel Adyen.

2Wat is er dan nu aan de hand?

Kort gezegd: Adyen blijkt de torenhoge verwachtingen van beleggingsanalisten niet te hebben waargemaakt. Het betaalbedrijf maakte donderdag bekend dat in de eerste jaarhelft de omzet met 21 procent groeide, terwijl een jaar eerder nog een plus van 37 procent werd genoteerd. Bovendien bedroeg de operationelewinstmarge ‘slechts’ 21 procent. Het bedrijf streeft naar een marge op de lange termijn van boven de 65 procent. Een jaar eerder werd die marge in de eerste jaarhelft bijna gehaald (59 procent).

De lagere groei en winst kwam door flinke concurrentie op de belangrijke Amerikaanse markt – bedrijven zijn door de stijgende rente en hoge inflatie op zoek naar goedkopere betaalaanbieders. Tegelijkertijd stegen de kosten van Adyen, omdat het bedrijf flink meer personeel aannam om toekomstige groei te kunnen faciliteren.

Een beurswaardering wordt bepaald door mensen die nu kopen en verkopen – niet door beleggers die langetermijnbeleggen en hun aandelen niet op de markt brengen. De partijen die kortetermijnbeleggen baseren hun koop- of verkoopbeslissingen vaak op beleggingsanalisten die adviseren om te kopen, houden of verkopen en een koersdoel bepalen. Veel analisten hebben na de slechte cijfers hun koersdoel verlaagd en klanten geadviseerd te verkopen. Dat leverde donderdag veel verkooporders op op de Amsterdamse beurs.

3 Wat betekent dit voor het bedrijf?

De bestuurders van Adyen leken zich niet direct druk te maken om de mindere financiële resultaten. „We groeien nog gewoon, hè?”, zei bestuursvoorzitter Van der Does in een analistengesprek. Het bedrijf gelooft dat komende jaren de omzetgroei en winstmarges weer omhooggaan naar de oude niveaus. Zo zegt het bedrijf volgend jaar niet meer zoveel nieuw personeel aan te nemen.

En ook onder analisten is het niet alleen maar zwartkijken. De meeste analisten blijven Adyen een goeddraaiend bedrijf vinden dat dankzij goede zelfgebouwde techniek een beter groeipotentieel heeft dan vele concurrenten. De meeste analisten hanteren nog altijd een koersdoel voor Adyen van boven de 1.000 euro per aandeel. Dat is flink meer dan de slotkoers van 870 euro van vrijdag. Daarmee is volgens sommige analisten het bedrijf nu juist weer aantrekkelijk om te kopen. Deutsche Bank-analist Nooshin Nejati noemt Adyen zelfs „het mooiste huis in een (tijdelijk) lelijke buurt”. „Wij vinden Adyen de meest schaalbare en kostenefficiënte speler op de markt. We verwachten marktaandeelwinsten als de stof van de prijzenoorlog [in de VS] is neergedaald. Daarom zien we de daling van de aandelenkoers met bijna 40 procent als een goede koopmogelijkheid op de lange termijn.”