Een boek bij de verkiezingen

Fien Veldman The worst of times , alweer

‘It was the worst of times, it was the worst of times.’ Dat is de geruststellende openingszin van Ali Smiths Autumn (Herfst). Geruststellend, want Autumn werd gepubliceerd in 2016 en het is dus altijd, op één of andere manier, the worst of times. (Ik wil ze niet bagatelliseren, onze times, maar een beetje perspectief is altijd welkom.) Smith schreef dit boek pre-Trump, pre-Covid, pre-oorlog in Oekraïne en in Gaza. Toch. Toen ook al: the worst of times.

Autumn wordt vaak neergezet als een boek over Brexit – dat zal wel met marketing te maken hebben, de zoektocht naar een ‘haakje’ – maar dat is te kort door de bocht, en ook zonde van deze roman, die over zo veel meer gaat, zo niet: over alles. Het verstrijken van de seizoenen, de vage grens tussen fantasie en realiteit, wat het betekent om mens te zijn in deze wereld, et cetera.

Maar goed: dit stukje gaat over de verkiezingen, dus daar zal ik me op richten. Autumn speelt zich inderdaad af in de nasleep van het Brexit-referendum – al had dat net zo goed een andere politieke werkelijkheid kunnen zijn – en gaat over de reële effecten van politieke keuzes op het leven van individuen. In Hollandse context: wie slaapt daar in Ter Apel in een haastig opgezette partytent? Waar droomt hij over? Hoe reageert de Schiphol-douanier op de V in een paspoort wanneer een zenuwachtige backpacker zich presenteert als X? Welk kleurrijk vogeltje zal uitsterven door een overschot aan stikstof?

Het CPB rekent per partijprogramma in precieze procentpunten door in hoeverre de economie zal groeien of niet, en dat is nuttig, maar over dat vogeltje, of die backpacker, of die dromende man, weten we niets. Gelukkig is daar Ali Smith, die schrijft over menselijkheid, zachtaardigheid en gastvrijheid.

Nog even over onze times: het openingscitaat uit Autumn is een variatie op de openingszin van Charles Dickens’ roman In Londen en Parijs (A Tale of Two Cities, uit 1859), dat zich afspeelt ten tijde van de Franse Revolutie. ‘Het was de beste der tijden, het was de slechtste der tijden, het was de eeuw der wijsheid, het was die der dwaasheid, het was het tijdvak van het geloof, het was dat van het ongeloof, het was het jaargetijde van het licht, het was dat der duisternis, het was de lente van de hoop, het was de winter der wanhoop.’

Dat was het destijds en dat is het allemaal nog steeds. Daarom: lees Autumn. Verplaats je in de ander die niet op jou lijkt. Denk aan een tijd die nog gaat komen, of je die nu mee gaat maken of niet.

Ali Smith: Autumn (Herfst). Penguin Books, 272 blz. € 15,99