Een betere remedie tegen polarisatie bestaat niet

Het instrument Botbreuken kunnen soms wel wat hulp bij heling gebruiken. Arts Emma Bruns zegt: „Hier geldt maar één principe: less is more.” Aflevering 5: Het hoekstabiele schroefje.

Illustratie Roland Blokhuizen

In tijden van crisis is er hoop op een plek waar we het allerminst verwachten. Een plek waar de hitjes van de voormalige stukadoors van Goldband op de achtergrond klinken, telefoons even niet opgenomen kunnen worden en het probleem dat voorligt maakbaar is én iets goeds doet voor de medemens. Welkom in de operatiekamer van de traumachirurgie. Muziekje voor bij het boren, steriele handschoenen aan en repareren maar.

Het overkomt jong en oud, arm en rijk. Ellebogen van kinderen zijn niet veilig op een trampoline. Een losliggende stoeptegel is een ware sluipmoordenaar voor de pols van oude vrouwtjes. Het prachtige skelet waar we ons dagelijks mee voortbewegen komt ten val en de crisis is een feit: een gebroken bot. In tegenstelling tot de grote maatschappelijke fenomenen zijn hier geen uitvoerige rapporten of parlementaire enquêtes voor nodig; een röntgenfoto volstaat om de diagnose te bevestigen.

Vergevingsgezind

Over het algemeen is het lichaam zo vergevingsgezind dat we de eerste zin uit de eed van Hippocrates, „primum non nocere” („ten eerste, breng de patiënt geen verdere schade toe”), prachtig kunnen naleven en doet een rolletje gips en een paar weken rust wonderen. Maar soms mogen we het bot enigszins helpen. Met een plaatje of een aantal schroeven trachten we het bot dusdanig te herstellen dat het lichaam de rest verder zelf kan doen. En hier geldt maar één principe: less is more. Hoe kan je met zo min mogelijk schade een stabiele constructie maken?

In het hele arsenaal van instrumenten en middelen die we hierbij kunnen inzetten heb ik een zwak voor een ogenschijnlijk onopvallend onderdeel van het gereedschap: het hoekstabiele schroefje. In tegenstelling tot de huis- tuin- en keukenschroef zit het vernuft van deze schroef in de kop. In geval van een breuk is het van belang dat de twee gebroken delen weer aan elkaar worden gezet en dat er een tijdelijke fixatie wordt bewerkstelligd die de botdelen op hun plek houdt om zo weer in de juiste vorm te kunnen genezen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een plaat.

Het is prachtig om een breuk op deze manier te repareren en in de weken daarna de pechvogel die van haar keukentrapje viel te zien herstellen

Van oudsher werden deze platen met schroeven hard tegen het bot aangedrukt met verschillende schroeven waarbij de nieuwe verbinding werd geforceerd. Dat is in de traumachirurgie een even slecht idee als bij de boeren of de vluchtelingen. In het geval van de hoekstabiele schroef wordt de plaat niet tegen de botdelen aangedrukt maar draait hij zichzelf vast in de plaat waardoor de botdelen minder beschadigd worden. Daarnaast worden de krachten die ontstaan als de patiënt weer gaat bewegen, beter verspreid over de nieuwe constructie omdat die als één geheel de krachten opvangt. Een betere remedie tegen polarisatie is er niet.

Het is prachtig om een breuk op deze manier te repareren en in de weken daarna de pechvogel die van haar keukentrapje viel te zien herstellen. Ik kan Sigrid, Wopke en Mark maar één ding aanraden. Geef de chauffeur volgende keer de opdracht om naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis te rijden en meld u met enig jeugdig enthousiasme bij de dienstdoende traumachirurg; dan komt het wel goed met dit land.