Een beschuldiging van spionage voor Israël is dé manier om buitenlanders of Iraniërs aan te pakken: ‘De paranoia stijgt’

Na de Amerikaanse en Israëlische aanvallen op nucleaire en strategische doelen in Iran, die in een broos bestand zijn uitgemond, vrezen mensenrechtenactivisten dat politieke dissidenten in de islamitische republiek het nog zwaarder zullen krijgen. Zondag maakte Iran bekend dat bij de Israëlische aanval van 23 juni op de zwaarbeveiligde Evin-gevangenis in Teheran minstens 71 doden waren gevallen. In de gevangenis zitten veel politieke gevangenen en buitenlanders vast.

Israël sprak van een aanval tegen ‘overheidsrepressie’, maar bracht daarmee ook de gevangenen in gevaar. Zij konden geen kant meer op. „Bovendien zijn volgens mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi, die in 2023 de Nobelprijs voor de Vrede won, veel gedetineerden daarna naar andere gevangenissen overgebracht, waar hun lot erg onduidelijk is”, zegt de Italiaanse journalist Cecilia Sala aan de telefoon.

Net als de Iraanse Mohammadi, die meermaals in de Evin-gevangenis zat, kent Sala het beruchte detentiecentrum in Teheran van binnenuit. In december 2024 reisde de Italiaanse reporter, die een dagelijkse podcast maakt over buitenlands nieuws, voor de vierde keer naar Iran, met een geldig journalistenvisum op zak. Maar op 19 december werd ze in haar hotelkamer gearresteerd. „Ik had al zoveel reportages over de gedetineerden in Evin gemaakt dat ik wist welke kleur de binnenmuren hadden. En dan zit je er plots zelf.”

Ik had al zoveel reportages over de gedetineerden in Evin gemaakt dat ik wist welke kleur de binnenmuren hadden. En dan zit je er plots zelf

De vage beschuldiging luidde dat Sala de wetten van de islamitische republiek had overtreden. Ze werd dagelijks ondervraagd, altijd met een kap over haar hoofd. „Soms ging zo’n verhoor wel tien uur lang door.”

In haar cel brandde het licht dag en nacht. Sala: „Je kan niet slapen en je verliest je in je eigen angst. Ik had een Engelstalige versie van de Koran gevraagd, in de veronderstelling dat ze me dat boek niet konden weigeren. Maar ze zeiden toch nee. Eenzame opsluiting, in een cel van drie bij twee meter, heeft als doel je te breken. Het waren de zwaarste weken van mijn leven.”


Lees ook

Staakt-het-vuren tussen Iran en Israël lijkt stand te houden na boze vermaning van Trump

‘Thank you Mr. President’ op een reclamebord in Ramat Gan, Israël, 22 juni. Foto Bernat Armangue/AP

Gevangenenruil

Gebaseerd op de ervaringen van haar voorgangers bereidde Sala zich erop voor dat ze minstens een jaar zou vastzitten. Maar na drie weken werd de journalist vrijgelaten en op een vlucht naar Rome gezet. De Italiaanse media linkten haar arrestatie en vrijlating al snel aan die van Mohammad Abedini Najafabadi, een Iraanse ingenieur die op 16 december was opgepakt op de luchthaven van Milaan, op verdenking van smokkel in drone-technologie. De VS vroegen om zijn uitlevering.

Hun lot leek verbonden, zeker toen de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken de arrestatie van Abedini ter sprake bracht in een gesprek met de Italiaanse ambassadeur over Sala’s detentie. Vier dagen na Sala’s vrijlating zat de Iraanse ingenieur in een vliegtuig naar Iran. Officieel kwam er nooit een bevestiging van een gevangenenruil.

Zolang het islamitische regime aan de macht is in Iran, keert de Italiaanse journalist niet terug. Maar ze blijft wel verslag doen over Iran, met hulp van haar contactpersonen, al durven sommigen sinds haar arrestatie niet meer met haar te praten. „De islamitische republiek is verzwakt, maar niet verslagen”, zegt Sala na de recente Israëlisch-Amerikaanse operatie. „Iran heeft ook nog steeds voorraden verrijkt uranium, waarmee het ooit een atoombom zou kunnen maken. Maar Teheran heeft verder wel alle belang bij dit bestand, vanuit het besef dat het op militair vlak zwakker staat dan zijn tegenstanders.”

Repressie

Sala maakt zich zorgen om de signalen dat de repressie toeneemt tegen dissidenten en mensen die verdacht worden van spionage voor het Westen, met name voor Israël: „De paranoia stijgt.” Dat heeft te maken met het besef in Iran dat de Israëlische inlichtingendienst Mossad diep in het land is geïnfiltreerd. „Het islamitische regime weet dat bepaalde aanvallen op Iraans grondgebied, zoals de uitschakeling van Hamas-topman Ismail Haniyeh vorige zomer in Teheran, of van de Iraanse kernfysicus Mohsen Fakhrizadeh in 2020, niet mogelijk waren geweest zonder handlangers van de Mossad op het terrein”, zegt Sala.

Maar een beschuldiging van spionage voor Israël is ook dé manier om buitenlanders of Iraniërs aan te pakken die om een andere reden in het vizier lopen van het regime, aldus de journaliste. „Het aantal executies door ophanging van gevangenen die van spionage voor Israël werden beschuldigd, werd al opgevoerd. In veruit de meeste gevallen gebeurde dat op basis van gefabriceerde aanklachten of bekentenissen afgedwongen door foltering.”


Lees ook

‘Iran bevindt zich in een gigantische strategische crisis’

De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, donderdag op een beeld uit een videoboodschap waarmee hij een dagenlange stilte doorbrak. Foto vrijgegeven door Iraanse regering via AFP

Cecilia Sala had ook vóór haar arrestatie een helder beeld van de repressie in Iran. „De avond voor mijn arrestatie had ik met een jongen gegeten wiens neef twee weken eerder was opgehangen.” Toch won de journalistieke honger om reportages te maken over de sociale veranderingen in Iran het van de zorg om wat er verkeerd kon lopen.

„In steden als Teheran zie je honderdduizenden jonge vrouwen die geen hoofddoek meer dragen, vanuit het besef dat de religieuze politie hen niet allemaal kan oppakken. Dat is niet marginaal, want in de steden woont wel 70 procent van de bevolking. Vrouwen studeren vaker wetenschappen dan mannen en leiden faculteiten als immunologie, elektronica of ingenieurswetenschappen. Maar op wettelijk vlak botsen zij op een apartheidssysteem op basis van gender, dat totaal niet strookt met de Iraanse realiteit.”

Die apartheid kan alleen door politieke verandering worden doorbroken. „Maar de ayatollahs en de Iraanse revolutionaire garde Pasdaran zijn veel machtiger dan de politiek”, besluit Sala. „De oppositie is politiek en militair niet georganiseerd, omdat het regime vrijwel de hele economie en bijna alle wapens controleert.”