Edo de Waart (82) stopt met dirigeren. Dat heeft de Stichting Omroep Muziek, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en het Groot Omroepkoor vallen, vandaag bekend gemaakt. De Waart, die in de Verenigde Staten woont, is in Nederland omdat hij het RFO zou dirigeren. Maar deze week besloot hij zijn baton geheel neer te leggen.
De Waart werd in 1963 hoboïst in het Concertgebouworkest, maar begon een vroege carrière als dirigent toen hij op 23-jarige leeftijd een dirigentenconcours in New York won en een jaar assistent mocht zijn van Leonard Bernstein. Hij werd daarna assistent van Bernard Haitink bij het Concertgebouworkest, en later (artistiek) leider van onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Hij groeide uit tot een no-nonse vakman, een bouwer die met orkesten zorgvuldig en efficiënt aan klankdiscipline sleutelde. Internationaal drukte hij dat stempel op orkesten wereldwijd, als chef van onder andere de orkesten van San Francisco, Minnesota, Hong Kong, Sydney, Milwaukee en Antwerpen.
Beste tijd
Ook dirigeerde hij graag opera’s. Halverwege de jaren tachtig was hij kortstondig chef van De Nederlandse Opera (hij kondigde voor zijn tweede voorstelling zijn ontslag al aan, omdat hij niet wilde samenwerken met het net samengestelde Nederlands Philharmonisch Orkest). Vanaf 1999 werd hij er opnieuw chef, voor drie jaar. Onder meer zijn Richard Strauss-producties werden erg gewaardeerd.
Zijn band met het Radio Filharmonisch Orkest gaat eveneens ver terug; hij werd er in 1989 chef en bleef zestien jaar. Destijds zei hij daarover bij zijn afscheid: „Ik heb hier de beste tijd van mijn leven gehad, dit is een orkest waar mensen lief met elkaar omgaan, zonder kinnesinne.”
Woensdagochtend nam De Waart afscheid van het RFO, waarbij hij het orkest bedankte en een gemeentespeld van de stad Hilversum kreeg uitgereikt.
De Waart wordt deze week vervangen door Nuno Coelho.
Edo de Waart met het Radio Filharmonisch Orkest in 2023.
NRC sprak Edo de Waart vorig jaar:
Lees ook
Edo de Waart: ‘Meedoen aan muziek is een prachtig gevoel’