Ed Sheeran niet schuldig bevonden aan plagiaat Marvin Gaye-nummer

Rechtszaak in New York De Britse popzanger heeft delen van zijn hit ‘Thinking Out Loud’ niet onrechtmatig gekopiëerd van ‘Let’s Get It On’, een klassieker van de Amerikaanse soulzanger uit 1973, oordeelde de jury na een proces van zes dagen.

Popzanger Ed Sheeran (midden) donderdag na de uitspraak met zijn advocaten bij de rechtbank in New York.
Popzanger Ed Sheeran (midden) donderdag na de uitspraak met zijn advocaten bij de rechtbank in New York.

Foto Justin Lane / EPA

De Britse popster Ed Sheeran heeft zich niet schuldig gemaakt aan plagiaat met zijn hit ‘Thinking Out Loud’ uit 2014. Dat heeft de jury in New York donderdag geoordeeld bij een rechtszaak naar aanleiding van beschuldigingen dat delen van het nummer zouden zijn gekopieerd van ‘Let’s Get It On’, een klassieker van de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye uit 1973. Dat meldt Reuters.

De jury in Manhattan bepaalde dat de erfgenamen van Ed Townsend, die ‘Let’s Get It On’ samen met Gaye heeft geschreven, niet hebben bewezen dat Sheeran, zijn platenmaatschappij Warner Music Group en zijn muziekuitgever Sony Music Publishing inbreuk hebben gemaakt op hun auteursrecht. Sheeran, die voor de derde keer door andere artiesten of hun nazaten was aangeklaagd wegens plagiaat, omhelsde zijn advocaten in de rechtszaal nadat het oordeel was voorgelezen.

„Het is verschrikkelijk om beschuldigd te worden van het stelen van het lied van iemand anders terwijl we zoveel werk in ons levensonderhoud steken”, zei Sheeran na de uitspraak voor de rechtbank. Hij noemde het oordeel van de jury een „besluit dat het creatieve proces voor songwriters hier in de Verenigde Staten en over de hele wereld zal helpen beschermen.”


Lees ook: Opnieuw is Ed Sheeran verwikkeld in een plagiaatzaak. Lijkt ‘Thinking Out Loud’ te veel op ‘Let’s Get It On’ van Marvin Gaye?

De jury kwam binnen drie uur tot het oordeel, na een proces van zes dagen.

Muzikale ‘bouwstenen’

De erfgenamen van Townsend spanden in 2017 een proces tegen Sheeran aan wegens inbreuk op het auteursrecht. Volgens hen heeft hij het „hart” van het nummer van Gaye gekopieerd, waaronder de melodie, de harmonie en het ritme. Ze eisten een deel van de opbrengsten van ‘Thinking Out Loud’, een grote hit voor Sheeran.

De advocaten van Sheeran betoogden dat overeenkomsten tussen de twee liedjes betrekking hebben op elementaire muzikale „bouwstenen” waarop geen auteursrecht kan rusten. Sheeran speelde in de getuigenbank de akkoorden van zijn nummer en zong de eerste woorden. Hij getuigde dat zijn creatieve partner Amy Wadge de akkoorden bij hem thuis begon te spelen en dat ze samen aan de tekst hadden gewerkt.

Een advocaat van de erfgenamen betoogde dat Sheeran in feite had toegegeven dat hij het nummer van Gaye had gestolen toen hij het bij een concert als medley vertolkte met ‘Thinking Out Loud’. Volgens Sheeran voeren zangers vaak zulke „mash-ups” uit en heeft hij zijn lied bij andere gelegenheden gecombineerd met Van Morrisons „Crazy Love” en Dolly Partons „I Will Always Love You”.