Ecuador stemt in referendum voor een hardere aanpak van drugsbendes

Bij een referendum in Ecuador heeft een grote meerderheid gestemd voor het aanscherpen van veiligheidswetten in het door drugsbendegeweld geplaagde land. Dat meldt de verkiezingsautoriteit van het Zuid-Amerikaanse land maandag. Voortaan mag de krijgsmacht de politie bijstaan in het aanpakken van de criminele bendes, iets wat voorheen alleen kon als de noodtoestand was uitgeroepen.

De volksraadpleging was een initiatief van de 36-jarige rechtse president Daniel Noboa, die een halfjaar eerder aantrad. Ecuadoraanse burgers konden zich uitspreken over elf wetswijzigingen, waarvan vijf in de grondwet. Dat ging verder om toestemming voor striktere wapencontroles bij gevangenissen, waar drugscriminelen een sterke machtsbasis hebben. Ook werd voorgesteld om misdadigers die zijn veroordeeld voor ontvoeringen niet meer op borgtocht vrij te laten komen, om Ecuadoranen te mogen uitleveren en om hogere celstraffen voor moord en drugshandel. Deze voorstellen werden door een meerderheid gesteund.

Twee punten verworpen

Twee wijzigingen haalden het niet: het invoeren van arbeidscontracten op uurloonbasis en de erkenning van internationale arbitrage bij investeringsgeschillen. Vakbonden voerden de afgelopen weken campagne tegen die voorstellen. De overige negen punten, die allemaal met de oorlog tegen drugsbendes te maken hadden, werden wel aangenomen. „Nu hebben we meer middelen om misdaad aan te pakken en vrede te herstellen voor Ecuadoraanse families”, reageerde Noboa op Instagram.


Lees ook
Ecuador wilde een sterke leider. Die heeft het gekregen

Een winkel in de Ecuadoriaanse hoofdstad is in het donker gehuld. Stroom in het land is op rantsoen nu waterkachtcentrales door de droogte minder elektriciteit opwekken. President Noboa ziet ‘sabotage’.

De uitslag is geen verrassing: uit eerdere enquêtes bleek al dat een ruime meerderheid van de Ecuadoranen voor de wetswijzigingen was. Wel opmerkelijk was dat uit dezelfde vragenlijsten bleek dat maar weinig burgers wisten waarover het referendum precies ging. De volksraadpleging lijkt daarmee vooral te gaan over hoe tevreden de bevolking is met president Noboa. Die hoopt volgend jaar herkozen te worden voor een volledige presidentiële termijn.

Ecuador kampt al jaren met bendegeweld als gevolg van de cocaïnehandel en -smokkel. Het aantal moorden verdubbelde vorig jaar. Afgelopen januari zorgde een geweldsexplosie voor grote onrust in het land. Zo viel een groep gewapende mannen de studio van TC Televisión binnen tijdens een live-uitzending.