N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Staatsgreep Donderdag komt het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas opnieuw samen voor crisisoverleg na de coup in Niger. Na dreiging met interventie is de toon nu anders.
De sfeer zal weinig hoopvol zijn. Donderdag komen de leiders van West-Afrika’s regionale samenwerkingsverband Ecowas opnieuw samen in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja voor crisisberaad over Niger. Sinds hun laatste samenkomst, nu anderhalve week geleden, is de impasse met de militairen die daar de macht grepen, alleen maar groter geworden.
Daags na hun machtsgreep, nummer zeven in de Sahel in drie jaar tijd, gooiden de regionale leiders alles in de strijd. Forse economische sancties legden de handel met Niger plat, met prijsstijgingen en lege pinautomaten in Niamey tot gevolg. En er werd gedreigd. Zou de gevangen genomen president Mohamed Bazoum niet binnen een week in zijn functie zijn hersteld, dan sloot het blok militair ingrijpen niet uit. „Dit is één coup te veel”, zei Senegals minister van Buitenlandse Zaken Aïssata Tall Sall nog.
Inmiddels is de toon een andere. „Diplomatie is de beste weg om te volgen”, zei de woordvoerder van Bola Tinubu, Nigeria’s president en sinds kort de voorzitter van Ecowas, dinsdag. Het toont hoezeer het regionale blok zichzelf in een hoek heeft gedreven door meteen alle kaarten op tafel te leggen. Zondag verliep Ecowas’ ultimatum stilletjes, zonder enig teken van wijken aan de kant van Nigers militairen.
Steun van junta-buren
Lees ook: De democratie in de Sahel was flinterdun
Sterker: de mannen in camouflage graven zich verder in. Ze benoemden een premier, sloten hun luchtruim en waarschuwden dat hun troepen klaarstaan „om de integriteit van hun land” te verdedigen. Ze worden daarbij gesteund door Mali en Burkina Faso, die na eigen staatsgrepen door Ecowas werden geschorst. Zij riepen de VN-Veiligheidsraad woensdag op om deze „als interventie gemaskeerde agressie” te voorkomen.
Ondertussen kondigde een voormalige Toearegrebel en nu minister onder Bazoum woensdag de oprichting van een verzetsbeweging aan. De contouren van een potentieel desastreus intern én regionaal conflict in de al door jihadisme geplaagde Sahel worden daarmee steeds scherper. „Een interventie is een directe bedreiging voor Algerije”, waarschuwde bijvoorbeeld president Abdelmadjid Tebboune, wiens land een lange grens met Niger deelt. Net als buurland Tsjaad is hij fel tegen het inzetten van troepen.
Ook in Ecowaslanden zelf klinkt kritiek. Vooral in Nigeria. Als reus in de regio zouden Nigeria’s troepen onmisbaar zijn, mocht het zover komen. Maar vooral in het noorden van het land, grenzend aan Niger, is het verzet stevig. Ook Nigeria’s senaat, grotendeels in handen van Tinubu’s eigen partij, zegt een interventie niet te steunen.
Lees ook: Activisten in Niger steunen de militaire coup: ‘De echte vijand is Frankrijk’
Belangen zijn groot
In Niamey voelen de putschisten zich sterk, gesteund door de mensenmassa’s die de afgelopen dagen in de hoofdstad voor hen de straat op gingen. Een delegatie van Ecowas, de Afrikaanse Unie en de Verenigde Staten kreeg deze week geen toestemming om naar Niger te reizen. Gezien de „publieke woede over de sancties” zou hun bezoek „niet verantwoord” zijn, aldus de junta. Volgens hen zijn de sancties „illegaal en inhumaan”.
Iets meer geluk had Victoria Nuland, de tweede vrouw op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij mocht maandag wel naar Niamey komen, maar zonder de leider van de coup of de afgezette president Bazoum te ontmoeten. „Het waren moeilijke gesprekken”, zei ze achteraf tegen journalisten. „We hebben aangeboden te helpen bij een terugkeer naar de constitutionele orde. Ik kan niet zeggen dat ze op dat aanbod zijn ingegaan.”
Net als oud-kolonisator Frankrijk hebben de Amerikanen een flinke troepenmacht in Niger, dat ze als uitvalsbasis gebruiken voor hun strijd tegen jihadisten in de Sahel. De belangen zijn dan ook groot, zo groot dat het Witte Huis nog altijd niet spreekt van een staatsgreep. In dat geval zouden de VS hun troepen volgens de Amerikaanse wet moeten terugtrekken en de meeste hulp, waaronder militair, moeten stopzetten.
Frankrijk blokkeerde eerder al zijn miljoenensteun aan Niger en sprak zijn steun uit voor de Ecowas-leiders. De putschisten op hun beurt beschuldigen Parijs ervan het regionale blok tegen hen op te zetten. Beschuldigingen die worden geëchood door de Malinese en Burkinese junta’s, wier delegaties begin deze week in Niamey werden ontvangen. „Wij hebben soortgelijke beproevingen doorstaan”, zei hun woordvoerder naderhand.
„Laten wij samen veerkrachtig blijven.”