Econoom uit arbeidersmilieu was ‘de man van 65 banen’

Necrologie

Hans Kamps (1952-2023) De op 25 augustus overleden Hans Kamps (70) bekleedde vele functies in bestuurlijk Nederland. Hij had, zei hij zelf, „een chaotische carrière”.

Hans Kamps begon aan de mulo en studeerde cum laude af aan de VU.
Hans Kamps begon aan de mulo en studeerde cum laude af aan de VU. Foto Maartje Geels/ANP

Hans en Hans begonnen een handel in argumenten. Hollandser kan bijna niet, schreef NRC in 1994 over het Bureau voor Economische Argumentatie (BEA), dat in 1987 werd opgericht door de twee vrienden en economen Hans Kamps en Hans de Boer. In het polderende, immer overleggende Nederland groeide het adviesbureau uit tot een bedrijf met een jaaromzet van 5 miljoen gulden, voordat het werd overgenomen door KPMG. In het NRC-artikel worden de twee oprichters getypeerd als „goede, eigenzinnige economen en een beetje vreemde types”.

Vorige week vrijdag overleed Kamps op 70-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Twee jaar na het overlijden van zijn studievriend en zakenpartner De Boer, de latere voorzitter van werkgeversclub VNO-NCW, die op zijn 66ste overleed aan een hersenbloeding.

Liever op de achtergrond

De Boer was de man op de voorgrond, Kamps bleef liever op de achtergrond. Maar werken, dat deden ze allebei, áltijd. Van maandag tot zondagavond, vertelde Kamps in een interview in de Volkskrant. Zijn vrouw had de keus: op zondagmiddag iets leuks doen of op zaterdag, maar niet meer dan drie uurtjes, daarna moest er weer gewerkt worden.

Toen Kamps zestien jaar oud was, werd zijn vader doodgereden door een beschonken bestuurder. Die gebeurtenis had veel invloed op zijn werkethos. „In één keer werd ik serieus.” Hij wilde iets bereiken, nu hij had gezien dat het leven zomaar voorbij kon zijn, concludeerde hij later.

Een economische column van Ed Peereboom op de radio wakkerde zijn interesse in economie aan. Maar studeren was voor hem niet vanzelfsprekend. Hij groeide op in de Sterrenwijk in Utrecht, in een ‘arbeidersmilieu’ zoals hij het zelf noemde. In zijn omgeving waren er twee smaken, vertelde Kamps in een interview in NRC: je ging naar het beroepsonderwijs óf, als je goed kon leren, hoogstens naar de mulo.

Hij deed dat laatste, om vervolgens de havo en de heao (hoger economisch en administratief onderwijs) te doorlopen. Dat was niet genoeg voor een universitaire opleiding, toch mocht hij zich tot zijn eigen verbazing inschrijven voor de studie macro-economie aan de Vrije Universiteit. Hij slaagde cum laude.

Daar ontmoette hij ook De Boer. De twee vonden elkaar in een vergelijkbare achtergrond; ook De Boer was de eerste in zijn familie die ging studeren. „Ik was een late student en zocht bij iemand steun. Ik vroeg Hans of ik zijn collegedictaten mocht lenen. Veel anderen zouden hebben gezegd: doe het lekker zelf. Hans niet”, zei Kamps over hun ontmoeting tegen het Financieele Dagblad. De hartsvrienden spraken elkaar 47 jaar lang bijna dagelijks.

Kamps kon studeren dankzij studiebeurzen.

Bedankbriefje aan minister

Na zijn afstuderen schreef hij een briefje aan de minister van Onderwijs. „Ik heb vanaf de havo geld van u gekregen. Het is vlekkeloos gegaan. Dus hartelijk dank en ik zal het met genoegen terugbetalen.” Dat meende hij. Hij kreeg een briefje terug: de schuld was kwijtgescholden, omdat hij cum laude was afgestudeerd. Dat de studiefinanciering tegenwoordig minder is, vond hij een „trieste constatering”.

Nadat de Hansen in 1994 BEA aan adviesbureau KPMG verkochten, vervulde Kamps verschillende – en vooral heel véél – functies in bestuurlijk Nederland. Hij was onder meer voorzitter van uitzendkoepel ABU en van Jeugdzorg Nederland. Bij de FD Mediagroep en de ASN Bank was hij commissaris. In 2014, toen hij stopte als voorzitter van de ABU, zei hij in NRC op dat moment al 65 banen te hebben gehad. „Wat een chaotische carrière.”

Hij was tevens mede-eigenaar van B&A, een bureau voor advies en uitvoering op het gebied van welzijn, jeugd en werk. In 2010 schreef hij het verkiezingsprogramma van de PvdA. Kamps zette zich in voor kansen voor jongeren met een beperking. Zelf had hij een broer met een beperking. Kamps had een vaste plek in de Top-200 invloedrijkste Nederlanders die de Volkskrant ieder jaar publiceert.

‘Renaissancemens’

In 2006 beginnen de Hansen samen een nieuw project; het Vakcollege. Er is – ook dan al – en gigantisch tekort aan technische vakmensen. In Den Haag maakt geen politicus zich daar in die tijd nog druk om. De Boer en zijn vriend Koos de Vos besluiten zelf een oplossing voor het probleem te zoeken. Ze vragen Kamps mee te doen. Met een moderne ambachtsschool moeten technische opleidingen weer populair worden.

Tussen 2008 en 2011 vormen zestig vmbo-opleidingen in het land zich om tot Vakcolleges. De slagingspercentages schieten omhoog, docenten en ouders zijn dolenthousiast. Ze verdienen er alle drie een miljoen mee, maar na de verkoop raakt het zodanig in de financiële problemen dat het ministerie van Onderwijs moet bijspringen.

Na Kamps’ afscheid bij uitzendkoepel ABU noemde toenmalig onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) hem een „renaissancemens, een ontdekker en hervormer, een verlichte en scherpe geest”. „Dat was hij ten voeten uit”, schrijft de ABU na zijn overlijden op de site. „En Hans was hoffelijk, een man vol humor en met een groot relativeringsvermogen. Ook een beetje Pietje Bel.”