N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Europese Unie De groeiverwachting voor de EU voor dit jaar wordt iets verlaagd, van 1 naar 0,8 procent. Ook volgend jaar blijft de groei beperkt: ging men eerder uit van 1,7 procent, nu blijft de voorspelling voor 2024 steken op 1,4 procent.
De economische groei in Europa zwakt af en zal ook volgend jaar lager blijven dan eerder voorspeld. Dat de Duitse economie – traditioneel motor van Europa – dit jaar iets zal krimpen, wordt op veel plaatsen gevoeld. Ook voor Nederland wordt de groeiverwachting flink bijgesteld: van de eerder voorspelde 1,8 procent naar 0,5 procent. Tegelijk begint de inflatie voorzichtig wel af te nemen en blijft de arbeidsmarkt in de Europese Unie sterk.
Het is een gemengd beeld, dat de Europese Commissie deze maandag in haar driemaandelijks economische vooruitblik schetst. De economie heeft weliswaar „momentum” verloren, maar toont tegelijk „veerkracht ondanks de enorme schokken die zij de afgelopen jaren heeft ondergaan”. Het betekent dat de groeiverwachting voor de EU dit jaar iets wordt verlaagd naar 0,8 procent, tegenover de 1 procent die Brussel dit voorjaar nog verwachtte. Ook volgend jaar blijft de groei beperkt: ging men eerder uit van 1,7 procent, nu blijft de voorspelling voor 2024 steken op 1,4 procent.
Vooral de voorspelling voor Duitsland is somber, met een verwachte krimp van 0,4 procent. De Duitse economie blijft last houden van de hoge energieprijzen, zelfs nu die weer flink zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hoge inflatie zorgt er ook voor dat consumenten minder uitgeven, waardoor inmiddels ook de dienstensector in Duitsland met een stevige klap te maken heeft. Ook volgend jaar blijft de economische groei in Duitsland beperkt, met een verwachte 1,1 procent.
De Nederlandse economie doet het eveneens slechter dan eerder voorspeld, vooral door de hoge prijzen, die consumptie remmen. Gecombineerd met lagere export en een blijvend krappe arbeidsmarkt blijft de groei dit jaar steken op 0,5 procent. Volgend jaar verwacht Brussel dat de Nederlandse economie ook trager blijft groeien dan elders in Europa, met een voorspelde 1 procent.
Inflatiemaatregelen
De getemperde verwachtingen hebben veel te maken met het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, die de afgelopen maanden de rente bleef verhogen. Die maatregelen om inflatie in te tomen beginnen, schrijft de Commissie, hun vruchten af te werpen. Brussel spreekt van een „scherpe vertraging in de verstrekking van bankkredieten” als gevolg van de hogere rente. Die hogere rente moet leiden tot een afkoeling van de economie en daarmee tot afnemende inflatie.
Dat lijkt te lukken, zij het langzaam. In de eurozone verwacht Brussel dit jaar nog een inflatie van 5,6 procent, vergeleken met 8,4 procent vorig jaar. Volgend jaar moet die verder zakken naar 2,9 procent. Nederland blijft daar met een voorspelde inflatie van 3 procent in 2024 iets boven. En hoewel dat een stevige daling is ten opzichte van de torenhoge inflatie van vorig jaar, blijven die percentages flink boven de 2 procent waarop de ECB met haar monetaire beleid mikt.
De werkloosheid in Europa blijft ondertussen historisch laag op 5,9 procent. De verschillen tussen lidstaten zijn wel groot, met nog altijd 11,6 procent werklozen in Spanje, tegenover 2,5 procent in Malta en 2,8 procent in Polen.