ECB, Fed en andere centrale banken maken dollars lenen makkelijker om financiële sector te kalmeren

Bancaire onrust Vanaf nu kunnen centrale banken eens per dag dollars lenen in plaats van eens per week.

Het ECB-hoofdkwartier in Frankfurt.
Het ECB-hoofdkwartier in Frankfurt.

Foto Heiko Becker/Reuters

De Europese Centrale Bank, de Amerikaanse Federal Reserve en enkele andere grote centrale banken hebben gezamenlijk aangekondigd dat er meer leenmomenten voor dollars komen tot ten minste eind april. Met de maatregel pogen de centrale banken de rust te herstellen op de financiële markt, die sinds de rappe val van de Amerikaanse Silicon Valley Bank eerder deze maand onrustig is.

Naast de ECB wordt het ook voor de centrale banken van Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Canada makkelijker om dollars te lenen bij de Fed middels zogenoemde ‘swap lines’. Dat zijn dollarleenmomenten die voorheen eens per week plaatsvonden maar tot eind april eens per dag. Daarmee moet de liquiditeit van centrale banken worden verhoogd, die op hun beurt weer reguliere banken kunnen voorzien van geld. Daardoor hoeven klanten en aandeelhouders minder te vrezen voor paniek onder rekeninghouders. Ook zorgen de extra leenmogelijkheden ervoor dat banken niet schromen om leningen uit te schrijven aan bedrijven en huishoudens.

De Silicon Valley Bank ging ten onder door een gebrek aan liquiditeit; ineens poogde een deel van de rekeninghouders geld op te nemen, een zogenoemde ‘bankrun’. Een groot deel van het totaalkrediet van de bank stond echter nog vast in staatsobligaties die de bank niet snel genoeg van de hand kon doen. De Amerikaanse President Joe Biden besloot bij te springen om de spaarders te garanderen dat ze bij hun spaargeld kunnen. Ook het Zwitserse Credit Suisse en de Amerikaanse Signature Bank kwamen in de problemen de afgelopen weken.