Eén emoticon voor álle schimmels? Zoöcentrisme in de evolutionaire stamboom!

De schimmels en de eencelligen moeten het doen met ieder één emoticon die de hele soortenrijkdom in hun tak van de evolutionaire stamboom vertegenwoordigt. Een eenzame Escherichia coli en een solitaire vliegenzwam representeren miljoenen, zo niet honderden miljoenen familieleden. Hoe inclusief en divers is het emoticon-alfabet als je het vergelijkt met de biodiversiteit in de wereldwijde natuur?

Drie Italiaanse biologen onder leiding van Mattia Falaschi van de universiteit van Milaan hebben er serieus onderzoek naar gedaan nadat ze er in hun communicatie met collega-wetenschappers tegen aangelopen waren dat ze cruciale icoontjes misten. In een wetenschappelijke publicatie in het blad iScience analyseren ze het probleem tot in detail en roepen ze op tot actie.

Het standaard beeldjeslexicon bevat 214 icoontjes in de categorie Dieren & Natuur en daarvan zijn er 150 identificeerbaar als een biologische soort, schrijven de Italianen. Sommige soorten kunnen worden aangeduid met meer dan één emoji; per saldo telden ze hierin 112 verschillende organismen, waarvan er 92 behoren tot het dierenrijk. Gelet op de verdeling van biodiversiteit in de stamboom van het leven is dat een behoorlijk scheve verdeling, constateerden Falaschi en de zijnen.

Ze projecteerden de icoontjesverzameling op de genetische stamboom van het leven, en zagen dat er in de loop der jaren telkens nieuwe loten aan de stam kwamen (weergegeven in grijs en rood). Er zit verbetering in, laat het zien. Het aantal emoticons voor diersoorten is sinds 2015 meer dan verdubbeld, van 45 naar 92 in 2022. Tevreden stellen ze vast dat buiten de alom aanwezige zoogdieren en vogels, ook bijzondere diergroepen zoals koralen, kwallen en wormen nu ten minste één icoontje kregen toebedeeld.

Emoji’s van levende organismen vormen een eenvoudig en krachtig middel om biodiversiteitsgerelateerde boodschappen over te brengen aan een breed publiek. Daarom moet er goed over nagedacht worden welke er beschikbaar komen, vinden de biologen. Onverminderd ligt „zoöcentrisme” op de loer, waarschuwen ze. De top-20 van populairste soorten op aarde bestaat volledig uit zoogdieren, voeren ze aan. Onze nauwste verwanten, de bonobo en de chimpansee, staan op plaats drie en vier (de wolf staat op 2 en de mens zelf bovenaan). Door die scheve focus op dieren dreigt het behoud van de bioversiteit van planten en schimmels minder aandacht en fondsen toebedeeld te krijgen.



Leeslijst