Dwangsom KLM voor ongeoorloofd gebruik vervuilende motoren

KLM maakt op Schiphol te vaak ongeoorloofd gebruik van de ingebouwde, vervuilende hulpmotor van het vliegtuig. Daarmee schaadt de luchtvaartmaatschappij de luchtkwaliteit en de arbeidsomstandigheden voor medewerkers op het platform. Dat stelt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

De ILT, die toezicht houdt op de luchtvaart in Nederland, heeft KLM een zogeheten last onder dwangsom opgelegd voor het gebruik van de vervuilende hulpmotoren, terwijl volgens de ILT schonere alternatieven op het platform aanwezig zijn voor de energie- en luchtvoorziening van vliegtuigen.

Boete tot 50.000 euro

Bij elke overtreding die de ILT vanaf nu constateert zal KLM een boete moeten betalen van 2.500 euro, tot een maximum van 50.000 euro. Als de inspectie het nodig acht kan het een nieuwe, hogere last onder dwangsom opleggen, waarschuwt de dienst.

Begin 2023 had de ILT de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, zeven andere maatschappijen, luchthaven Schiphol en overige betrokkenen al gewaarschuwd dat strenger zou worden gecontroleerd op het ongeoorloofd gebruik van de hulpmotoren. Deze auxiliary power unit (APU) zorgt dat een vliegtuig dat stilstaat op een opstelplaats energie heeft om onder meer de airconditioning te gebruiken, de verlichting aan te hebben, en te starten.

Een APU werkt op kerosine en zorgt voor uitstoot van onder meer stikstofoxiden, zwaveloxiden en ultrafijnstof. Daarmee schaadt de hulpmotor de luchtkwaliteit rond de vliegtuigen en dat is nadelig voor onder andere de bagagemedewerkers, het personeel van de tankdiensten en de medewerkers die de catering aan boord brengen.

Vliegtuigen mogen de APU alleen gebruiken als er geen schonere alternatieven beschikbaar zijn en bij extreem weer. Schiphol heeft inmiddels meerdere vliegtuigopstelplaatsen voorzien van schonere alternatieven voor de airconditioning en de vaste stroomaansluiting. Maar lang niet overal zijn nog dergelijke voorzieningen beschikbaar.

Schonere voorzieningen

De ILT heeft ook een grondafhandelingsbedrijf en de luchthavendirectie gewaarschuwd meer werk te maken van schonere voorzieningen op het platform.

KLM zegt in een reactie aan persbureau ANP dat het heel belangrijk is dat het gebruik van APU’s wordt verminderd. „Daarvoor is goed materieel nodig voor de lucht- en stroomvoorziening van vliegtuigen”, zegt een woordvoerder, verwijzend naar Schiphol. KLM zegt ook verbeteringen door te voeren bij bijvoorbeeld de instructies aan het personeel.

Naast de last onder dwangsom van de ILT loopt ook nog een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Die toezichthouder heeft de bagagetak van KLM en de andere bedrijven die op Schiphol de koffers verwerken een last onder dwangsom opgelegd. De bagageafhandelaars moeten meer doen om de arbeidsomstandigheden in de bagagekelders te verbeteren, vindt de Arbeidsinspectie.