Dwangsom dreigt voor bagagebedrijven Schiphol: werk nog steeds te zwaar

Koffers tillen De Arbeidsinspectie dwong de bagagebedrijven in maart hun personeel te ontzien met tilhulpen. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Een van de bagagekelders op Schiphol. De bagagebedrijven doen te weinig om het werk van personeel lichter te maken, zegt de Arbeidsinspectie.
Een van de bagagekelders op Schiphol. De bagagebedrijven doen te weinig om het werk van personeel lichter te maken, zegt de Arbeidsinspectie. Foto Olivier Middendorp

De zes bedrijven die op luchthaven Schiphol verantwoordelijk zijn voor het afhandelen van de bagage kunnen een fikse boete tegemoet zien als zij niets doen om het werk van hun personeel lichter te maken.

De bedrijven kregen eerder dit jaar al de Arbeidsinspectie op bezoek, die toen vaststelde dat de werkgevers meer moesten doen om hun bagageafhandelaars fysiek te ontzien. Omdat er maanden later nog altijd niets is veranderd, dreigt de Inspectie nu met het opleggen van een dwangsom.

Welke straf de werkgevers riskeren, verschilt per bedrijf. De hoogste dwangsom die de Arbeidsinspectie aan één van de bedrijven wil opleggen bedraagt 65.000 euro per maand. De bagagebedrijven hebben nu iets meer dan twee weken om te reageren op de aankondiging van de toezichthouder. Zodra die termijn is verstreken, besluit de Inspectie hoe hoog het uiteindelijke bedrag wordt en gaat de dwangsom in.

Inzetten van tilhulpen

De Inspectie publiceerde in maart dit jaar twee langverwachte rapporten over de arbeidsomstandigheden op de luchthaven. Daarin oordeelde ze niet alleen over de bagagebedrijven, maar ook over de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor het voltanken van vliegtuigen, het begeleiden van passagiers en de catering aan boord. Allemaal moesten zij flink investeren om de arbeidsomstandigheden van hun personeel te verbeteren, zo concludeerde de toezichthouder.

De bagagebedrijven moesten personeel per direct tegemoet komen met meer technische hulpmiddelen om koffers te verplaatsen. Daarmee doelde de Inspectie bijvoorbeeld op het inzetten van tilhulpen. Zowel in de kelder als bij de vliegtuigen tilden bagageafhandelaars volgens de inspecteurs per dag minimaal twee keer zoveel gewicht als toegestaan. „Er bestaat een sterk verhoogd risico op rugklachten”, aldus het rapport.

‘Gevaar voor de gezondheid’

Na publicatie van het onderzoek, eind april, is de Inspectie nogmaals bij de bedrijven op bezoek gegaan. Toen bleek dat werknemers nog altijd geen beschikking hadden over tilhulpen, of dat de systemen niet werden gebruikt, omdat ze het werk vertragen. Daardoor staan werknemers bloot aan fysieke belasting die „een gevaar voor de gezondheid en veiligheid van de medewerkers” oplevert.

In de toekomst moet de afhandeling van de bagage op Schiphol volledig geautomatiseerd zijn. Daar krijgen de bagagebedrijven van de Inspectie nog twee jaar de tijd voor, zo maakte de toezichthouder in maart duidelijk. Volgens de bedrijven is dat onhaalbaar. Het is namelijk Schiphol die besluit over de gebouwen, en de luchthaven wil pas in 2026 beginnen met de bouw van een nieuwe kelder. Ze vroegen daarop uitstel aan.