Duitsland zet ‘een eerste stap richting dienstplicht’: minister van Defensie dwingt jonge mannen te vertellen of ze leger in willen

De Duitse minister van Defensie, de sociaaldemocraat Boris Pistorius wil dat jonge mannen worden gedwongen om aan te geven of ze het leger in kunnen en willen. Dat heeft weekblad Die Zeit woensdag bekendgemaakt. Pistorius wil dat doen via een registratiesysteem dat Duitsland tot dertien jaar geleden ook al gebruikte. Volgens Die Zeit is het plan „een eerste stap richting mogelijke herinvoering van de dienstplicht”.

Het Duitse leger kampt met een tekort aan manschappen. Pistorius wil van 181.000 militairen naar 270.000 mannen en vrouwen gaan. Ook wil hij het aantal reservisten, nu 34.000, opschroeven tot 260.000 mensen.

Het plan van de defensieminister zou gaan om een verplichte vragenlijst voor jonge mannen, jonge vrouwen mogen deze vrijwillig invullen. Een deel van de jongeren wordt vervolgens opgeroepen voor een fysieke test. Pistorius verwacht dat daarvoor jaarlijks 40.000 jongeren zullen opdagen, van wie een deel doorstroomt naar het leger. In 2011 schortte Duitsland de dienstplicht voor mannen op. Het parlement kan dat besluit terugdraaien. Pistorius stelt een dienstplicht van zes maanden voor, met de optie om vrijwillig te verlengen.

„De democratie kan zichzelf niet verdedigen, het volk moet dat doen en de samenleving moet het willen”, zegt de minister van Defensie over zijn voorstel tegen de krant Die Welt. Het plan maakt wisselende reacties los in de Duitse politiek. Uitgerekend Saskia Esken, de leider van Pistorius’ partij SPD, pleit volgens omroep ARD voor het belang van vrijwilligheid. „Zelfbeschikking is cruciaal voor de acceptatie van de democratie.”


Lees ook

De Duitse Defensieminister Boris Pistorius trad vorig jaar aan en zit prima op ‘de schietstoel’

Boris Pistorius op werkbezoek bij de Duitse marine in Eckernförde, aan de Oostzee.