Duitsland zet 28 Afghanen uit, voor het eerst sinds overname Taliban

Duitsland heeft vrijdag Afghanen uitgezet naar hun land van herkomst, voor het eerst sinds de machtsovername door de Taliban in 2021. De Duitse regering heeft niet bekendgemaakt om hoeveel mensen het gaat, maar Duitse media melden dat 28 Afghanen per vliegtuig naar de hoofdstad Kabul zijn gereisd. Volgens regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit gaat het om „veroordeelde criminelen”, maar de precieze misdrijven zijn onduidelijk.

De uitzetting vanuit Duitsland volgt kort op de steekpartij tijdens een concert in de stad Solingen, waarbij drie mensen om het leven kwamen. De aanslag werd opgeëist door Islamitische Staat, de hoofdverdachte bleek een afgewezen asielzoeker uit Syrië te zijn. In de dagen erna scherpte Duitsland het asiel- en veiligheidsbeleid aan: asielzoekers die een geweldsdelict met een wapen plegen, kunnen het land worden uitgezet. Het uiterst rechtse AfD greep de aanslag aan om bij deelstaatverkiezingen voor een keihard migratiebeleid te pleiten.

De uitzetting van de Afghanen op vrijdag zou echter de laatste twee maanden zijn voorbereid, meldt Der Spiegel. De Duitse overheid zegt dat alle uitgezette personen geen recht op verblijf hadden in Duitsland en dat opdrachten tot uitzetting al eerder waren afgegeven. Gezien de „lastige omstandigheden” zou Duitsland niet met machthebbers in Kabul hebben samengewerkt, maar met leiders in Qatar. De overheid in Doha heeft goede contacten met de Taliban.

Voor augustus 2021 hadden de Taliban al delen van Afghanistan in handen, sinds de machtsovername geldt in vrijwel het hele land een strikte interpretatie van de sharia, met straffen zoals executie en verminking. Rechten voor met name vrouwen staan enorm onder druk. Een recente wet verbiedt vrouwen om in het openbaar te praten of in een auto te reizen zonder mannelijke begeleider. Ook wordt het land geteisterd door natuurrampen, waaronder een grote aardbeving in oktober en meerdere overstromingen. Ongeveer drie miljoen mensen leven in acute voedselnood en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR spreekt van een aanhoudende humanitaire crisis.