Duitsland sluit tijdelijk alle binnengrenzen om illegale migratie te beteugelen

Duitsland gaat tijdelijk controles uitvoeren aan alle binnengrenzen, om „islamistisch terrorisme” en „grensoverschrijdende criminaliteit” tegen te gaan. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), maandag middels een persconferentie bekendgemaakt. De maatregel gaat volgende week maandag in en zal zeker de komende zes maanden duren.

Wat deze controles voor Nederlanders zullen betekenen is nog niet duidelijk. Tot op heden is nog weinig bekend over de concrete invulling van het plan. De details zullen volgens minister Faeser dinsdag volgen, maar ze kondigde tijdens de persconferentie alvast aan „niet te twijfelen” over de juridische haalbaarheid ervan.

De beslissing volgt onder meer op een dodelijke steekpartij in Solingen door een Syrische asielzoeker afgelopen maand en op een agent in Mannheim in juli. Het Duitse kabinet zoekt sindsdien samen met oppositiepartij CDU verwoed naar antwoorden op het migratiedebat dat het collectieve debat in Duitsland beheerst.

Inhaalslag radicaal rechts

De maatregel maakt onderdeel uit van een groter pakket aan veiligheidsmaatregelen dat de Duitse coalitie afgelopen week aankondigde in reactie op de twee recente aanvallen. Zo wil Duitsland biometrische data gaan inzetten om de identiteit van asielaanvragers te controleren en strenger toezien op geldstromen van terroristische organisaties.  Ook gaan veiligheidsdiensten strenger controleren op messenbezit in bijvoorbeeld bussen en treinen.

Eerder deze maand won de radicaal rechtse anti-migratiepartij AfD met grote voorsprong de verkiezingen in deelstaat Thüringen. In Saksen werd AfD de op één na grootste. Met die overwinning in het achterhoofd, en nog een verkiezing in deelstaat Brandenburg in het verschiet, wil de huidige coalitie, in samenwerking met het CDU, daadkracht uitstralen op het migratiedossier.


Lees ook

Aanslag in Solingen zorgt in Duitsland voor verscherpt debat over migratie

Demonstratie bij bezoek van bondskanselier Scholz aan Jena, na de aanslag in Solingen.