Duitse regering wil grenscontroles opvoeren, maar volgens politievakbond lopen agenten al op hun tenen

Volgens de grootste Duitse politievakbond GdP zijn de intensieve grenscontroles op de langere termijn niet houdbaar. Agenten kunnen de huidige werkdruk nog maar enkele weken aan. Dat zegt de bond volgens Duitse media. Het lijkt een reactie op de plannen van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Alexander Dobrindt (CDU/CSU), die het aantal grenscontroles wil opvoeren.

De Duitse christendemocraten, die samen met de SPD een regering vormen, beloofden kiezers om een hardere migratiepolitiek te voeren. Op 7 mei kondigde de pas geïnstalleerde minister Dobrindt nieuwe asielplannen aan. Sindsdien kunnen illegale migranten ook bij de Duitse grens worden weggestuurd als ze al bij een ander EU-land een asielaanvraag hadden ingediend. Volgens minister Dobrindt verdubbelde het aantal asielafwijzingen binnen een week. Kinderen en zwangere vrouwen mogen niet bij de grens worden weggestuurd, aldus weekblad Die Zeit.

Momenteel bewaken ruim duizend agenten de Duitse grensovergangen. De politiebond zegt dat de plannen van de minister niet bij te benen zijn. „[De strengere grensbewaking] lukt ons alleen, omdat dienstroosters aangepast zijn, de trainingscursussen zijn opgeschort en het beperken van het aantal overuren gestopt is”, stelt bondsvoorzitter Andreas Rosskopf maandag volgens NTV. „Duidelijk is: de intensieve controles kan de politie nog maar enkele weken volhouden.”

Coalitiepartner SPD vindt de verscherpte grenscontroles en ongecoördineerde afwijzingen voor asielzoekers risicovol. Op het vlak van migratie kan Duitsland „enkel door gezamenlijk op te trekken met buurlanden succesvol zijn”, stelt Bondsdaglid Lars Castellucci tegenover NTV. Hij vreest dat ook buurlanden op nationale asielmaatregelen zullen overstappen.