In de Duitse deelstaat Brandenburg lijkt de sociaaldemocratische partij SPD de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) net voor te blijven. Dat blijkt uit de exitpolls nadat mensen zondag in de Oost-Duitse deelstaat naar de stembus zijn gegaan voor het regionale parlement.
Volgens Duitse media heeft de SPD, de partij van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, 31,5 procent van de stemmen behaald. AfD won volgens de laatste exitpolls net iets meer dan 29 procent van de kiezers voor zich. Door het eerdere succes van de radicaal-rechtse partij in andere deelstaten vreesde SPD voor verlies in Brandenburg.
Het is nog niet te bepalen welke de derde partij wordt in Brandenburg: zowel de CDU, de partij van oud-bondskanselier Angela Merkel, als de links-populistische nieuwkomer BSW heeft volgens de polls 12 procent van de stemmen gekregen. De BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) won in de deelstaten Thüringen en Saksen ook al veel stemmen.
Of De Groenen de kiesdrempel van 5 procent halen, is ook nog onzeker. Die partij zit daar volgens de exitpolls van zondagavond namelijk net iets onder. Die Linke, de partij waarvan BSW is afgesplitst, lukt dat vermoedelijk niet meer: die heeft iets meer dan 3 procent van de stemmen gekregen in Brandenburg.
Lees ook
Kanselier Scholz staat er slecht voor; de verkiezingen in Brandenburg kunnen zijn politieke lot bepalen
De opkomst dit jaar in de deelstaat die Berlijn omkranst was hoog: 74 procent van de inwoners van Brandenburg ging naar de stembus, ten opzichte van zo’n 61 procent in 2019.
Anti-migratie
De SPD is vanouds sterk in Brandenburg, maar de partij vreesde deze verkiezingen ingehaald te worden door AfD. Het succes voor de SPD moet een kleine opluchting zijn voor Scholz, wiens leiderschap de laatste tijd ook veel kritiek krijgt van zowel partijgenoten als van kiezers.
De regering-Scholz kwam vorige maand met een opvallende anti-migratiemaatregel, een belangrijk thema van AfD, om paspoortcontroles uit te voeren aan de Duitse buitengrenzen. Mogelijk was het de wens van SPD om met die recente ’tijdelijke’ actie invloed uit te oefenen op AfD-stemmers in Brandenburg.
Lees ook
Kiezers extreme partijen in Oost-Duitsland ‘verheerlijken een DDR die nooit bestond’
AfD werd begin deze maand voor het eerst in de partijgeschiedenis de grootste in een deelstaat, in Thüringen, en de tweede partij in Saksen. Scholz riep na die deelstaatverkiezingen nog op geen regering te vormen met „rechts-extremisten”. Veel andere partijen weigeren een samenwerking met AfD, wat een nationale regering met de partij vermoedelijk uitsluit.
„Wij zijn de partij van de toekomst”, zei AfD-kandidaat Hans-Christoph Berndt zondag na de exitpolls in Brandenburg. De partij hoopt de SPD nog in te halen. „De CDU en de SPD zijn partijen uit het verleden.” SPD-politicus Dietmar Woidke reageerde na de eerste uitslagen: „Zoals vaak het geval is in de geschiedenis, zijn het de sociaaldemocraten die extremisten tegenhouden op weg naar de macht.”