Drone van Nigeriaans leger doodt per ongeluk 85 burgers

Een drone-aanval van het Nigeriaanse leger, bedoeld voor rebellen, heeft per ongeluk minstens 85 burgers gedood, meldt Frans persbureau AFP dinsdag. Het gebeurde op 3 december tijdens de viering van een islamitische feestdag, in een dorpje in de staat Kaduna. Volgens AFP gaat het om een van de dodelijkste militaire aanvallen ooit in het land.

De Nigeriaanse hulpdiensten laten op Facebook weten dat 85 lichamen al zijn begraven, maar dat nog wordt gezocht naar andere slachtoffers. Onder de doden zijn kinderen, vrouwen, mannen en ouderen. In het lokale ziekenhuis worden daarnaast nog zo’n 66 gewonden geholpen.

Het Nigeriaanse ministerie van Informatie laat op X weten dat president Bola Tinubu het ongeluk „zeer ongelukkig, verontrustend en pijnlijk” vindt. Hij heeft een „grondig en compleet” onderzoek ingesteld naar hoe dit kon gebeuren. Volgens Al Jazeera vonden van februari 2014 tot september 2022 minstens veertien incidenten plaats waarbij het Nigeriaanse leger per ongeluk burgers bombardeerde.

De gouverneur van de staat Kaduna zei tegen Al Jazeera dat de drone „zich richtte op terroristen en bandieten”. Het Nigeriaanse leger voert vaker luchtaanvallen uit in de strijd tegen jihadisten van Boko Haram en criminele bendes in het noordwesten en noordoosten van het land.


Lees ook
Naast jihadisten maken nu ook bandieten Nigeria onveilig

Veiligheidspersoneel in het dorp <strong>Kukawa</strong> in de regio Kanam, vorige week, nadat huizen in brand waren gestoken door bandieten. De plaats ligt ten noordoosten van hoofdstad Abuja, het gebied waar de onveiligheid toeneemt.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/drone-van-nigeriaans-leger-doodt-per-ongeluk-85-burgers.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst