Driepotige schat (v) op leeftijd zoekt rust

Arme Kalina. De kleine, bescheiden herdershond die haar linkervoorpoot mist, hinkt met tegenzin het zaaltje binnen waar een journalist en een fotograaf op haar blijken te wachten. Er is ook worst, maar de situatie is te spannend: ze houdt angstig haar staart tussen de achterpoten. „Als ze je kent is ze heel lief”, zegt Patricia Mulder van Dierentehuis Alkmaar, dat nog steeds op een tijdelijke locatie in Purmerend is gevestigd. „En als ze je lief vindt, wijkt ze niet van je zijde. Het is echt een schat.”

Kalina (10) heeft het een en ander meegemaakt. De Dierenambulance heeft haar op straat gevonden en haar eigenaar heeft vervolgens niet actief afstand van haar gedaan, maar haar ook niet meer opgehaald. Ook niet na aanmaningen. Daarom zit de hond hier nu al dertien weken (de wettelijke termijn die het asiel in zo’n geval moet wachten voor herplaatsing), plus nog ongeveer twee maanden.

Het vermoeden is, zegt Mulder, dat ze haar linkervoorpoot is kwijtgeraakt nadat ze in Polen in een berenklem terecht was gekomen. „We zien het ook aan andere littekens. Het is oud letsel, we kunnen er niks meer aan doen, maar ze krijgt wel pijnstilling, de rest van haar leven. Ook vanwege haar artrose.” Kalina is dus geen hond waarmee je hele einden kunt lopen. „Een half uur redt ze al niet meer. Ze is echt een oud dibbesje. Ze loopt liever niet.”

Het zou ideaal voor haar zijn om ergens terecht te komen met een grote tuin of een erf, waar ze ook haar behoefte kan doen. Misschien dat ze met andere honden kan, „als de klik er is”. Heel drukke honden vindt ze waarschijnlijk niet prettig. En een huis met katten is ook geen goed idee: ze heeft een tijdje in een gastgezin gezeten waar ook katten waren. „Daar was ze net iets té geïnteresseerd in.” Dat was niet leuk voor de katten. „En het geeft haar ook geen rust.” En aan rust heeft Kalina juist zo’n behoefte.

Meer informatie over Kalina is te vinden op ikzoekbaas.dierenbescherming.nl