Drie patiënten overleden na behandeling longklachten met talksuspensie

Bijwerkingen Talksuspensies worden bijvoorbeeld gebruikt om longvliezen aan elkaar te plakken na een klaplong. Omdat de klachten snel optreden na het toedienen, hoeven mensen bij wie deze talksuspensies eerder zijn gebruikt zich geen zorgen te maken.
Lareb ontving tussen maart en april dit jaar in totaal zes meldingen van ernstige bijwerkingen na gebruik van talksuspensies.
Lareb ontving tussen maart en april dit jaar in totaal zes meldingen van ernstige bijwerkingen na gebruik van talksuspensies. Foto ANP

Drie mensen zijn eerder dit jaar overleden nadat zij klachten kregen die optraden na een behandeling met talksuspensie, een middel dat in ziekenhuizen gebruikt wordt om bijvoorbeeld longvliezen aan elkaar te plakken na een klaplong. Dat meldt het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb in een persbericht maandag. Het centrum ontving tussen maart en april dit jaar in totaal zes meldingen van ernstige bijwerkingen na gebruik van talksuspensies. De andere drie patiënten zijn hersteld of herstellende.

De zes patiënten kregen binnen een dag nadat het ziekenhuis het middel had toegediend klachten zoals ademhalingsproblemen en ontstekingsreacties. De talksuspensies waarover de klachten binnenkwamen, werden in twee verschillende ziekenhuisapotheken bereid en uitsluitend in het ziekenhuis gebruikt. Mogelijk speelden de bijwerkingen een rol bij het overlijden van de drie patiënten, aldus het bijwerkingencentrum.

De apotheken die het middel maakten, doen nog verder onderzoek naar de talksuspensies. Uit voorzorg zijn de middelen van de markt gehaald. Omdat de klachten snel optreden na het toedienen, hoeven mensen bij wie deze talksuspensies eerder zijn toegediend, zich geen zorgen te maken volgens Lareb.