Drie daders van aanslagen Brussel krijgen levenslang

Aanslagen De jury heeft de straffen bepaald van de acht mannen die zijn veroordeeld voor de aanslagen van 2016 in Brussel. Geen van hen komt weg met minder dan tien jaar celstraf.
Politiebeveiliging bij een van de zittingen van de strafzaak rondom de aanslagen in Brussel.
Politiebeveiliging bij een van de zittingen van de strafzaak rondom de aanslagen in Brussel. Foto Dirk Waem/Belga/AFP

Een Belgische jury heeft drie daders van de aanslagen van 2016 in Brussel vrijdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Dat melden Belgische media. Drie anderen krijgen celstraffen van dertig, twintig en tien jaar, en de laatste twee krijgen geen nieuwe straffen bovenop de twintig jaar waartoe ze al eerder zijn veroordeeld.

Met de uitspraak komt een van de grootste strafzaken die België gekend heeft ten einde. Aanleiding waren de twee aanslagen van 22 maart 2016, in de Brusselse metro en op vliegveld Zaventem. Door toedoen van drie zelfmoordterroristen kwamen 35 mensen om het leven en raakten honderden gewond. Acht mannen werden veroordeeld vanwege betrokkenheid bij de aanslagen. Eerder deze maand eiste het Belgische Openbaar Ministerie levenslang tegen zes van hen.

Lees ook ‘Was ik er maar bij geweest… je kunt elkaar misschien nog vasthouden…’

Abdeslam

De bekendste veroordeelde is Salah Abdeslam, die behalve de aanslagen in Brussel ook betrokken was bij die van 2015 in Parijs. Abdeslam is in België al eerder veroordeeld tot twintig jaar celstraf vanwege een schietpartij in de Brusselse voorstad Vorst, en zit in Frankrijk tot levenslang. De jury besloot aan die veroordelingen niets toe te voegen.

Terwijl de strafzaak liep, had Abdeslam een kort geding aangespannen om af te dwingen dat hij zijn gevangenisstraf niet in Frankrijk, maar in België zou moeten uitzitten. De rechter gaf hem ongelijk, schrijft omroep VRT, omdat er niet genoeg bewijs was dat Abdeslams mensenrechten in Frankrijk geschonden zouden worden. Abdeslam gaat dus terug naar Frankrijk.

Lees ook dit profiel: Wat weten we van Salah Abdeslam?