Drie arrestaties na scheepsramp Calabrië – ‘mensensmokkelaars vroegen 8.000 euro per migrant’

Schipbreuk De Italiaanse politie heeft drie vermeende mensensmokkelaars gearresteerd vanwege de schipbreuk die zeker 64 levens kostte. Toen het houten schip begon te zinken, zouden zij per rubberboot zijn gevlucht.

Een deel van het schip en een onesie die zijn aangespoeld na de scheepsramp voor de kust van Italië.
Een deel van het schip en een onesie die zijn aangespoeld na de scheepsramp voor de kust van Italië.

Foto Alessandro Serrano/AFP

Drie vermeende mensensmokkelaars zijn gearresteerd na de schipbreuk die zondag tientallen mensen het leven kostte. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag op basis van verklaringen van de Italiaanse politie. Het gaat om drie mannen, onder wie twee van Pakistaanse en één van Turkse afkomst. Het dodental van de ramp is inmiddels opgelopen tot zeker 64, tientallen anderen worden nog vermist.

„Op basis van een eerste onderzoek lijkt het erop dat de smokkelaars ongeveer 8.000 euro per migrant hebben gevraagd voor de dodelijke reis”, citeert Reuters politiecommandant Alberto Lippolis. Omdat ze ondanks het slechte weer de overtocht van Turkije naar Italië waagden, houdt de politie hen verantwoordelijk voor de dood van de migranten. Een vierde verdachte wordt nog gezocht.

Van de 64 slachtoffers zijn er pas 23 geïdentificeerd, schrijft Corriere della Sera. Volgens de Italiaanse krant heeft een van de overlevenden tegen de politie gezegd dat de mensensmokkelaars een rubberboot oppompten en vluchtten toen het houten schip water begon te maken. In totaal zouden meer dan 150 mensen aan boord zijn geweest.


Lees ook Italië wijst naar Europa na dodelijk scheepsdrama voor Zuid-Italiaanse kust