Drie aanhoudingen na aanval op rechts-nationalistische studenten in Nijmegen

Vechtpartij Tijdens de introductieweek op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen zou geweld zijn gebruikt tegen leden van de rechtse studentenvereniging GNSV.

De studentenintroductiemarkt in 2020, in Nijmegen.
De studentenintroductiemarkt in 2020, in Nijmegen. Foto Flip Franssen / ANP/ Hollandse Hoogte

De politie in Nijmegen heeft maandag drie mannen aangehouden die tijdens de introductieweek van studentenverenigingen op de Radboud Universiteit standhouders van de rechtse studentenclub Groot-Nederlandse Studentenvereniging (GNSV) zouden hebben aangevallen.

De verdachten zijn een 38-jarige man uit Nijmegen, een 18-jarige man uit Oegstgeest en een man die zich weigert te identificeren. De Nijmeegse politie zegt „een conflict te vermoeden”, maar het onderzoek naar de exacte aanleiding voor de vechtpartij loopt nog. Volgens de politie zijn bij de schermutselingen drie personen licht gewond geraakt.

„Het is schandalig en triest dat houders van een stand op de introductiemarkt vandaag met geweld geconfronteerd zijn”, zegt een woordvoerder van het college van bestuur van de Nijmeegse universiteit. „Geweld mag nooit een oplossing zijn voor meningsverschillen, en al helemaal niet op een dag waarop nieuwe studenten kennismaken met hun universiteit en elkaar”.

Nieuwe vestigingsplek

Vorige week ontstond op sociale media al enige ophef over de deelname van GNSV aan de introductiemarkt, waar zo’n tweehonderd studie- en gezelligheidsverenigingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven zich presenteren. In een artikel in het blad De Stormlamp, ‘een vaderlandslievend jeugdblad’, van januari 2022, wordt de GNSV aangekondigd als een nieuwe vereniging die sinds een jaar actief is in Leiden. Nijmegen moet een nieuwe vestigingsplek worden van de club. De GNSV is „een politieke vereniging voor rechtse studenten die met een kritisch oog naar de maatschappij kijken, en die de linkse leerstof in de collegezalen zat zijn!” De GNSV „streeft actief naar een vereniging van alle Nederlandstalige gebieden in Europa onder één natiestaat”. Op Instagram heeft de club 367 volgers.

De universiteit in Nijmegen heeft geen bezwaren tegen activiteiten van GNSV. De Radboud Universiteit zegt „een veilige, inclusieve en rechtvaardige academische gemeenschap te bevorderen die diversiteit omarmt en uitdraagt”. Verder laat de onderwijsinstelling weten: „Van deelnemers aan de Introductiemarkt verwachten we dat zij zich in hun uitingen respectvol opstellen naar iedereen. Uitingen van seksisme, racisme, discriminatie of (fysieke) bedreigingen zijn voor de Radboud Universiteit onaanvaardbaar.”

Op X, voorheen Twitter, laat GNSV weten dat haar standhouders „door een groep extreemlinkse lafaards zijn aangevallen. Het is hoe dan ook onze bedoeling nog altijd op de markt aanwezig te zijn, en op een gezellige manier de nieuwe studenten op de universiteit te leren kennen”. De introductiemarkt zou vandaag weer aflopen.