Door Napoleon heeft de wethouder van Tiel nu een rekening van 3 miljoen euro

De kerktoren renoveren, zegt Remco Dijkstra, „daar heb je niet zoveel keuze in. Daar zit je aan vast.” Vanuit het stadhuis van Tiel heeft de wethouder Financiën zicht op de toren. Hekken staan er provisorisch omheen, als waarschuwing dat er stenen naar beneden kunnen vallen.

De Grote of Sint Maartenskerk staat in het hart van Tiel, vlakbij de Waal. „De plek waar de stad ontstond.” Ooit was het de grootste kerk van Gelderland, nog altijd is de toren met 45 meter de hoogste in de Betuwe. En doordat Napoleon in 1798 bepaalde dat alle kerktorens gebruikt moesten worden om te seinen en voor landmetingen is hij – net als meer dan de helft van de kerktorens in Nederland – in handen van de burgerlijke gemeente en niet, zoals de kerkgebouwen, van de religieuze gemeente. De gemeente draait dus op voor het onderhoud.

Drie miljoen euro gaat renovatie kosten. Drie miljoen in een gemeente die in 2026 verwacht zeven miljoen minder inkomsten te hebben doordat het Rijk kort op de financiering. „We kijken waar we op kunnen beknibbelen”, zegt Dijkstra. „Je kan niet zeggen ‘ik doe niets’. Dan stort hij in. Of de renovatie wordt door uitstel nog duurder.”

Het ontbreekt iedereen aan geld terwijl de kosten oplopen door inflatie, verduurzaming en personeelstekorten

Joost Schelling
Vereniging van Kerkrentmeesters

In alle 342 gemeenten proberen wethouders van Financiën de meerjarenbegrotingen sluitend te krijgen, zoals wettelijk verplicht is. Uit onderzoek van NRC blijkt dat dat de meeste gemeenten lukt voor 2025, maar dat slechts veertig alles rond krijgen voor de komende vier jaar. In alle overige gemeenten drukt ‘ravijnjaar’ 2026 de inkomsten. Dan kort het Rijk 2,3 miljard op het Gemeentefonds, goed voor gemiddeld 70 procent van de inkomsten van een gemeente.

Omdat gemeenten veel wettelijke taken moeten uitvoeren, bijvoorbeeld het betalen van uitkeringen en het bieden van jeugdzorg, is er weinig waarop echt bezuinigd kan worden. Vaak kiezen ze dan voor voorzieningen als het zwembad of de bibliotheek. Of gemeenten stellen het onderhoud van wegen, (school)gebouwen of groen uit.

Rondom de kerktoren staan hekken, als bescherming tegen eventueel vallende stenen.
Foto Giel Bonte

Geld gespaard

In Tiel was er geld gespaard toen de kerktoren in 2019 toe was aan een onderhoudsbeurt: 900.000 euro. Het Rijk kende een monumentensubsidie toe van 223.596 euro, en de protestante Ridderlijke Duitsche Orde, die in de zestiende eeuw meebetaalde aan de Grote of Sint Maartenskerk schonk 20.000 euro.

Uitgebreide inspectie liet op zich wachten omdat er een slechtvalk in de toren broedde. Maar na het onderzoek bleek dat de toren er veel slechter aan toe was dan gedacht. Het tufsteen, waarmee veel kerktorens met oorlogsbeschadigingen na de Tweede Wereldoorlog werden bekleed, blijkt poreus en is „aan het einde van zijn levensduur”, concludeerde de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Verkoop of sloop zijn geen optie, schreef het college van Tiel aan de gemeenteraad: bij verkoop komt de drie miljoen euro voor restauratie bovenop de prijs. Bovendien mag je een rijksmonument niet zo maar slopen.

Kerktorens zijn bovendien „zichtbepalende objecten”, ze staan midden in de stad of het dorp, zijn vaak de plek waar een gemeenschap begon. „De religieuze reden waarmee ze zijn gebouwd, valt weg tegen het maatschappelijke belang”, zegt Joost Schelling van de Vereniging van Kerkrentmeesters. Hij ziet vaker dat kerktorens gemeenten op kosten jagen, ook als het om gewoon onderhoud gaat.

De vereniging ziet al „twee decennia” dat budgetten niet groeien. „Als je de toren niet inspecteert, gaat het goed zolang het goed gaat. Maar weer en wind hebben invloed. Je moet regelmatig onderhoud plegen.”

„Het ontbreekt iedereen aan geld terwijl de kosten oplopen door inflatie, verduurzaming en personeelstekorten”, zegt Schelling. „Kerkbesturen zien de financiën teruglopen door minder kerkgangers, maar het monumentale gebouw wordt niet kleiner. Rijkssubsidies voor cultureel erfgoed zijn verlaagd, of eigenlijk is de eigen bijdrage verhoogd. En gemeenten zien het ravijnjaar opdoemen.”

Structurele tekorten

VVD’er Remco Dijkstra, oud-Kamerlid en sinds 2022 wethouder Financiën in Tiel, zegt dat hij „van puzzelen” houdt. De begroting van de gemeente is voor 2025 volgens de provincie Gelderland „net sluitend”, maar daarna zijn er „grote structurele tekorten” die „vooral [worden] veroorzaakt door een forse verlaging van het Gemeentefonds”.

„We hadden een appeltje voor de dorst. We hebben onze reserves voor 2025 ingezet, maar je mag maar 10 procent daarvan gebruiken voor structurele kosten”, vertelt de wethouder. Hij maakt zich zorgen. „Als het minder gaat moet je de broekriem aan trekken. Maar je wil geen keuzes maken die de voorzieningen raken: we hebben hier een kwetsbare bevolking.”

Gemeenten zijn de dupe. Maar hier wonen dezelfde mensen als degenen waar het kabinet zegt voor op te komen

Remco Dijkstra
wethouder Financiën in Tiel (VVD)

En „zo’n rare kerktoren” komt er dan tussendoor. Tiel kan de kosten afschrijven en dus over meerdere jaren verdelen, maar moet wel ergens 2,1 miljoen euro ‘vinden’. Dijkstra zegt dat Tiel zal kijken naar de ‘medebewindstaken’ om eventueel op te bezuinigen. Dat zijn de taken die het Rijk bij gemeenten heeft belegd, en dat zijn er steeds meer volgens de wethouder. Hij noemt als voorbeeld de Wet planmatige aanpak onderwijshuisvesting, die over een half jaar ingaat en regelt dat gemeenten met schoolbesturen moeten samenwerken bij het bouwen van scholen. Het onderhoud van de gebouwen was al een gemeentelijke taak.

„Alleen voor Tiel kost dit de komende jaren al 160 miljoen. De meeste scholen zijn afgeschreven of moeten binnen nu en vijftien jaar vervangen of onderhouden worden.” Ze moeten bovendien aan wettelijke voorschriften over energieneutraliteit en luchtventilatie voldoen, wat voor oudere scholen niet geldt. Het Rijk heeft wel geld vrijgemaakt voor een ambtenaar die het onderhoudsplan opstelt, „maar niet voor bouwkosten” die uit zo’n plan komen.

Dijkstra zegt: „Gemeenten zijn de dupe. Maar hier wonen dezelfde mensen als degenen waar het kabinet zegt voor op te komen.” En oh ja, de warmtepompen van het zwembad zijn ook nog uitgevallen.


Lees ook

In alle gemeenten is door geldgebrek ‘een auto-ongeluk in slow motion’ gaande

Minister Eelco Heinen (VVD) tijdens een debat over de Voorjaarsnota van 2024. De gemeenten hopen dat er voor hen extra geld wordt uitgetrokken in de Voorjaarsnota dit jaar.