‘Donald Trump ingelicht over moordpogingen en reële dreiging vanuit Iran’

Donald Trump zou dinsdag door het bureau van de nationale inlichtingendirecteur (DNI) van de zittende regering-Biden zijn ingelicht over veronderstelde pogingen van Iran om hem „te vermoorden”. Dat heeft zijn campagneteam na afloop gemeld. De DNI zou de Republikeinse presidentskandidaat hebben ingelicht over „reële en specifieke dreigingen van Iran” om Trump te vermoorden, „in een poging de VS te destabiliseren en chaos te zaaien”, aldus de persverklaring

De afgelopen maanden was de oud-president twee keer doelwit van een schutter. In juli werd Trump in zijn oor geschoten door een 20-jarige man in Pennsylvania. Deze maand werd een 58-jarige man opgepakt die zich gewapend ophield in bosjes nabij Trumps golfbaan in Florida. De tenlastelegging tegen hem werd dinsdag uitgebreid met de verdenking van poging tot moord, nadat hij vorige week al was aangeklaagd voor verboden wapenbezit.

Bij geen van deze twee incidenten is een link gelegd met Iran. Wel meldde de DNI in juli daags na de mislukte moordaanslag, dat het „al jaren Iraanse dreigingen tegen functionarissen uit de voormalige regering-Trump in de gaten houdt”. Teheran zou het mede op hen voorzien hebben na de uitschakeling van de Iraanse topgeneraal Qassam Soleimani, in januari 2020. Trump gaf toen het bevel om deze generaal van de machtige Republikeinse Garde per raketaanval te doden in Bagdad.

Trump: ‘Amerikaanse leger kijkt toe

Ook meldden de VS begin deze maand dat Iraanse hackers deze zomer e-mails zouden hebben buitgemaakt van medewerkers van Trumps campagneteam, om deze te delen met journalisten en met medewerkers van toenmalig Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het is echter onduidelijk of er sindsdien inderdaad meer Iraanse pogingen tot inmenging of geweld zijn ontmaskerd.

De ex-president zelf liet dinsdagnacht via een bericht op sociale media weten dat er sprake zou zijn van „grote bedreigingen tegen mijn leven vanuit Iran”. Hij voegt toe dat „het hele Amerikaanse leger toekijkt en afwacht”, terwijl „Iran al pogingen heeft gedaan die niets uithaalden”. 

Hij bedankte wel beide partijen in het Congres voor het vrijmaken van meer geld voor de Secret Service, de dienst die (ex-)presidenten beveiligt. In de nasleep van de juli-aanslag kreeg de dienst veel kritiek, waarna het hoofd van de Secret Service opstapte.

Snipers van de Secret Service houden een bijeenkomst in de gaten waar Trump aanwezig is.
Foto Hunter D. Cone/EPA