Dolly Aldertons boek heeft een les voor ‘sad women’ (én ‘sad men’) voor wie het tijd wordt om op te groeien

Ellende, geworstel, godbetert zelfs geschreeuw of gehuil: het einde van een relatie is zelden een pretje. Iedereen maakt het mee en het is dus geen wonder dat het een favoriet onderwerp onder schrijvers is. Kennelijk ook onder lezers, want de uitmaakboeken zijn niet aan te slepen. De sad girl fiction-trend beslaat verschillende thema’s en onderwerpen, maar de boeken die op sociale media aan ‘sad girls’ worden aangeraden, gaan opvallend vaak over gebroken harten. Vaak met in de hoofdrol een jonge vrouw die met haar partner ook zichzelf dreigt te verliezen.

Verhalen over gedoemde en verbroken relaties zijn van alle tijden, maar sinds het daverende succes van Sally Rooneys Normal People (2018) is het break up-boek alomtegenwoordig. ‘Voor fans van Sally Rooney’, prijkt niet zelden op het omslag. De trend zet zich voort, in de pas verschenen romans Okay Days van Jenny Mustard en Good Material door Dolly Alderton.


Lees ook
Ze laat zich vernederen in liefdeloze sm-relaties

Ze laat zich vernederen in liefdeloze sm-relaties

De boeken vertonen opvallende gelijkenissen, zelfs de titels lijken op elkaar. Beide boeken beschrijven de beëindigde relatie van een wat richtingloze man en een ambitieuze vrouw. Beide auteurs hebben bovendien een prominent imago: Alderton is een Britse bestsellerauteur en relatiegoeroe, Mustard maakte naam met YouTube- en Instagramcontent over haar minimalistische levensstijl. Ze vinden hun lezerspubliek via die kanalen.

De marketing van Okay Days, voornamelijk op het Instagramprofiel van influencer Mustard zelf, is nadrukkelijk sad girl-esk. Mustard neemt het in een Instagramvideo met aanraders bijvoorbeeld op voor ‘books for messy messy girls who are utterly lost but in the most charming way, darling’. Ook Rooneys werk staat natuurlijk op dat lijstje. Zo klinkt het alsof het boek meer een influencer-product is dan een serieuze roman, maar dat valt alleszins mee. Mustard werpt in Okay Days interessante thema’s op, zoals de ontheemding die hoort bij het expatbestaan – ze is zelf een Zweedse emigré in Londen. De sporen van haar inspiratiebronnen zijn overal te voelen – zo is haar taalgebruik opvallend Rooney-achtig, vol korte en observerende zinnen; soms maakt ze het wat te bont: ‘I blew on my coffee, which was hot’. Maar de roman kan toch op zichzelf staan.

Mustards hoofdpersonen Luc en Sam zijn verliefd, maar fundamenteel verschillend: impulsieve Sam versus rustige Luc, Lucs kinderwens versus Sams bindingsangst. Het is net iets te simpel uitgewerkt. Om beurten komen ze aan het woord. Veel scènes worden door zowel Luc als Sam besproken. Dat had interessant zicht kunnen bieden op hun verschillende levensvisies, maar vaak komt hun interpretatie van een situatie overeen. De lezer krijgt een volledig maar wel wat eenduidig zicht op hun problematiek en het verhaal is daardoor niet bijster verrassend. Het is meer een ‘instapboek’ in het genre dan dat het er een nieuwe draai aan geeft.

Geraffineerder en ook wat minder romantisch is Good Material van Alderton, die als columniste en romanschrijfster eerder al veel over de liefde schreef. Het stel waar het in dit nieuwe boek om draait is – net als het koppel van Mustard – rond de dertig, woont in Londen en gaat uit elkaar. Alderton rekt de grenzen van het ‘sad girl’-genre echter op door dit verhaal vanuit de man te vertellen. Hij past binnen het genre door even nihilistisch en net zo recent geschoffeerd te zijn als zijn vele vrouwelijke voorgangers. Alderton vertelde in interviews dat zij het zat was dat dit soort boeken altijd maar over miserabele vrouwen gaat, vandaar.

Andy’s succesvolle ex Jen heeft een hoogdravende carrière en een koophuis, hij is een falende cabaretier en komt rond van spreken op bruiloften en blokjes kaas uitdelen op de markt. In de nasleep van de breuk valt hij in een gat: hij zuipt, hij rookt, hij heeft een fling met een drieëntwintigjarige. Hij koopt vier flessen van Jens parfum en gooit ze in de Theems: zo zijn er vier kansen minder om met haar geur geconfronteerd te worden. Dat levert een subtiele, maar effectieve omkering op van de stereotiepe patronen. Alderton schrijft scherp en geestig en brengt hiermee nuance en hoognodige luchtigheid.

Andy hoopt met luid onthaal verwelkomd te worden in de wereld van de vrijgezellen, maar stuit op tegenzin bij de vrienden met wie hij zijn verdriet wil wegdrinken. Die vrienden hebben gezinnen, volwassen levens, en willen liever niet meer nachten doorhalen. Andy moet alleen zuipen, roken, uitgaan en jonge meisjes versieren. Dat valt bitter tegen allemaal.


Lees ook
Wat heeft Sally Rooney eigenlijk te zeggen? Haar derde roman is geen gloedvol proza

Sally Rooney op het Edinburgh International Book Festival in 2017.

Hij snapt niet waarom Jen het überhaupt uitmaakte. Was het zijn haarlijn? Zijn carrière? Alles ging toch prima? Pas aan het slot van het boek komt Jen zelf aan het woord, waardoor de laatste puzzelstukjes op hun plek vallen. Niemand is in Aldertons roman de slechterik. Mensen willen soms gewoon niet hetzelfde. Alderton wikkelt geen doekjes om de fundamentele onverenigbaarheid van haar personages. Dit realisme, gepaard met haar typisch Britse, droogkomische toon brengt het boek veel goeds. Good Material is om te lachen én stemt soms verdrietig. Hopeloos romantisch is Alderton niet, maar ze dweept ook niet met leed.

Hoewel de boeken op veel vlakken overeenkomen, is Alderton duidelijk de meer ervaren schrijver. Jenny Mustards Okay Days is een prima boek voor de sad girls die nog een zomertje smachtend willen doorbrengen, maar Good Material is een belangrijke les voor de sad women én men voor wie het tijd wordt om op te groeien.