Dodental orkaan Helene in de VS opgelopen tot 130, meeste doden in North Carolina

De orkaan Helene, die over verschillende Amerikaanse staten raasde, heeft inmiddels gezorgd voor zeker 130 doden. Ten minste zeshonderd mensen worden nog altijd vermist. Dat meldt CNN. Daarmee is de orkaan een van de dodelijkste in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. Alleen orkaan Katrina in 2005 zorgde voor aanzienlijk meer dodelijke slachtoffers: zo’n 1.300.

De orkaan Helene teistert sinds vorige week het zuidoosten van de VS en zorgde onder meer voor extreme regenbuien en overstromingen. De staten North Carolina, South Carolina, Georgia, Florida, Tennessee en Virginia zijn getroffen, waarvan de eerste drie in het rijtje het hardst. In North Carolina zijn al 56 doden gemeld, en in South Carolina en Georgia 30 en 25. Vanwege het hoge aantal vermisten wordt gevreesd dat het dodental nog oploopt.

De ergste weersomstandigheden lijken inmiddels voorbij te zijn. De orkaan heeft wel een enorme ravage aangericht in de getroffen gebieden. Op beelden is te zien dat dorpen en wegen volledig onder water staan, sommige gebouwen zijn totaal verwoest, andere staan tot de bovenste verdieping onder water. President Joe Biden heeft laten weten woensdag naar de rampgebieden in North Carolina te gaan.

De schade zal waarschijnlijk tientallen miljarden kosten, denken verzekeraars. Schattingen gaan tot de 100 miljard dollar. Zo is Helene ook een van de kostbaarste orkanen in de recente Amerikaanse geschiedenis.

Ook de infrastructuur in de staten heeft flinke klap gekregen. Maandag zaten zo’n twee miljoen mensen zonder stroom, en het zou ten minste een week kunnen duren voordat dit verholpen is. Dinsdag is het aantal mensen zonder stroom nog altijd bijna 1,5 miljoen. Het is voor de Amerikaanse overheid lastig communiceren met de getroffen gebieden doordat in veel regio’s de internet- en telefoondiensten platliggen, elektriciteitspalen zijn gebroken of omgewaaid.


Lees ook

Zeker 52 doden in VS door tropische storm Helene, miljoenen mensen zonder stroom

Schade als gevolg van orkaan Helene in Steinhatchee, Florida, op vrijdag.