N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het dodental als gevolg van een natuurbrand die de badplaats Lahaina in de Amerikaanse staat Hawaï heeft verwoest, is opgelopen tot 53 en zal naar verwachting verder stijgen. Dat hebben de autoriteiten van het eiland Maui donderdag verklaard, melden internationale persbureaus.
Meer dan duizend gebouwen zijn volgens de gouverneur van Hawaï, Josh Green, verwoest door het vuur. „Lahaina is, op enkele uitzonderingen na, afgebrand”, aldus Green tegen persbureau AP. Donderdag bleek de historische plaats en toeristische trekpleister veranderd in een verkoolde woestenij. Hele buurten zijn door de vlammenzee in de as gelegd.
Lees ook: Op Hawaï springen mensen in de oceaan om te vluchten voor bosbranden
Zeker drie grote branden braken dinsdagavond uit op Maui, aangewakkerd door krachtige wind. Aan de westkant van het eiland werd Lahaina van de buitenwereld afgesneden. Zeker twintig mensen liepen ernstige brandwonden op, vele anderen milde brandwonden of andere verwondingen, waaronder rookinhalatie. Sommige gewonden zijn per luchtbrug naar Oahu vervoerd voor medische behandeling. Overlevenden wisten in veel gevallen ternauwernood aan het vuur te ontkomen.
„Terwijl de brandbestrijding doorgaat, zijn vandaag zeventien extra dodelijke slachtoffers bevestigd als gevolg van de actieve Lahaina-brand”, aldus de autoriteiten van Maui in een verklaring. „Dit brengt het dodental op 53 mensen.”
Noodopvangcentra
Zoek- en reddingspogingen zijn nog in volle gang. Duizenden mensen zijn het gebied ontvlucht. Op het eiland zijn vier noodopvangcentra geopend, die volgens lokale media onderdak bieden aan ruim 2.100 mensen. Meer dan 11.000 bezoekers zijn uit Maui werden geëvacueerd, aldus een woordvoerder van het ministerie van Vervoer van de staat. Hoewel zeker zestien wegen zijn afgesloten, is de luchthaven volledig in bedrijf, zei hij.
Lahaina is een van de belangrijkste attracties van Maui en trekt elk jaar 2 miljoen toeristen naar het eiland. De meeste inwoners en bezoekers van Lahaina werden overvallen door de bosbranden. Sommigen zagen zich gedwongen in de oceaan te springen om aan de snel om zich heen grijpende vuurzee te ontsnappen. Volgens ooggetuigen hebben sommigen dat niet overleefd.
De branden vormen de ernstigste ramp die Hawaï heeft getroffen sinds 1960, een jaar nadat het een Amerikaanse staat werd. Toen kostte een tsunami 61 mensen het leven. De Amerikaanse president Joe Biden heeft ingestemd met het uitroepen van Hawaï tot rampgebied, waardoor gedupeerden in aanmerking komen voor federale financiële hulp.