Dodental branden Hawaï gestegen tot 101

Natuurramp Het aantal doden kan de komende tien dagen volgens de autoriteiten nog verdubbelen. Tot nu toe is nog maar een derde van het door bosbranden geteisterde gebied op het eiland Maui doorzocht.
Verbrande auto's en verwoeste gebouwen na de bosbrand in Lahaina, op westelijk Maui.
Verbrande auto’s en verwoeste gebouwen na de bosbrand in Lahaina, op westelijk Maui. Foto Paula Ramon/AFP

Het aantal mensen dat is omgekomen bij de bosbranden op Hawaï is gestegen tot 101. Dat heeft de gouverneur van de eilandgroep Josh Green dinsdag gemeld aan CNN. De branden zijn de dodelijkste in meer dan honderd jaar in de Verenigde Staten.

Het aantal doden kan de komende tien dagen zeker nog verdubbelen, aldus Green. Tot nu toe is nog maar een derde van het door bosbranden geteisterde gebied op het eiland Maui doorzocht.

„Het is een tragedie die verder gaat dan tragedies”, aldus de gouverneur. De aangetroffen lichamen zijn dusdanig ernstig verbrand dat tot nu toe slechts vier van de doden konden worden geïdentificeerd aan de hand van vingerafdrukken, aldus Green.

Lees ook: Dodental branden Hawaï gestegen tot 93, identificatie van slachtoffers loopt moeizaam

‘Grote Ramp’

Eerder vandaag werd bekend dat president Joe Biden zo snel mogelijk naar Hawaï wil afreizen. De president gaat nog niet meteen naar het getroffen gebied, omdat hij de reddingsacties niet in de weg wil lopen.

Biden bestempelde de situatie in Hawaï donderdag tot „grote ramp”. Daardoor is geld vrijgemaakt voor bijvoorbeeld tijdelijke huisvesting en goedkope leningen voor onverzekerde schade.