Dode en tientallen gewonden in Charkiv na Russische aanval

Bij een Russische luchtaanval op de Oost-Oekraïense stad Charkiv is zondag een persoon om het leven gekomen. Het gaat om een 94-jarige vrouw. Dat meldt persbureau Reuters. Een hoog flatgebouw in de stad werd geraakt daarbij geraakt, waarna er brand uitbrak. Zeker 42 mensen, waaronder kinderen, zijn bij de aanval gewond geraakt.

De burgemeester van de stad Ihor Terekhov heeft laten weten dat de brand inmiddels geblust is. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky benadrukte op Telegram dat zijn land langeafstandswapens nodig heeft.

„In totaal zijn er dagelijks maar liefst honderd van dit soort luchtaanvallen. Alleen al in de afgelopen 24 uur zijn er 128 dergelijke luchtbommen gebruikt. De enige manier om deze terreur het hoofd te beiden is met een systematische oplossing, en die oplossing bestaat uit langeafstandswapens”, aldus de president. „Dit is een voor de hand liggende en verstandige beslissing.”

Dit weekend waren verschillende Oekraïense steden en regio’s het doelwit van dodelijke Russische aanvallen met raketten, drones en granaten. Oekraïne wil met name toestemming krijgen voor het gebruik van Britse Storm Shadow-raketten op Russisch grondgebied, om het oorlogstoneel deels naar Rusland te verplaatsen en Russische aanvallen op Oekraïne te bemoeilijken.


Lees ook

Nieuwe Russische aanvallen op Oekraïne, Zelensky pleit voor meer militaire armslag

Een gewonde persoon wordt zondag weggedragen nadat een woonflat in de Oekraïense stad Charkiv is getroffen door een bom bij een Russische luchtaanval.

Brandweerlieden bestrijden de brand in het flatgebouw dat werd geraakt in Charkiv.
Foto Andrii Marienko/AP