Dode en ruim tweehonderd gewonden bij demonstraties in Kenia tegen nieuwe belastingen

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is donderdag een dode gevallen bij protesten tegen de invoering van nieuwe belastingen. Ook raakten tweehonderd mensen gewond. Dat melden internationale persbureaus op basis van een verklaring van de Keniaanse Independent Policing Oversight Authority, een organisatie die toezicht houdt op de politie. Duizenden vooral jonge Kenianen demonstreerden tegen de belastingplannen van de regering, die de kostprijs van levensmiddelen volgens hen fors zouden verhogen. De oproerpolitie probeerde het vreedzame protest volgens Amnesty International uiteen te drijven door traangasgranaten te gooien en waterkanonnen in te zetten. Zeker tweehonderd demonstranten zijn gearresteerd.

Kenia heeft bijna 80 miljard dollar aan schulden. Met nieuwe belastingen op alledaagse producten wil president William Ruto het begrotingstekort terugdringen en zijn land „financieel zelfvoorzienend” maken. Na fel protest zijn een aantal voorgestelde maatregelen al teruggedraaid. Zo is een belasting van 16 procent op brood inmiddels van de baan. De demonstranten vinden die toegevingen onvoldoende. Zij willen dat de hele wet wordt verworpen. Donderdag kwam de wettekst in het Keniaanse parlement door een tweede ‘leesronde’, volgende week wordt erover gestemd.

Behalve in de hoofdstad zijn er ook protesten in steden als Mombassa en Kisumu. „Onze ouders zijn kapot belast en er is nog altijd geen vooruitgang”, zegt een 19-jarige demonstrant tegen persbureau AP. „We blijven op straat zolang het nodig is.” Toen de demonstranten in Nairobi het parlementsgebouw naderden schoot de politie op de menigte met zowel rubberen als echte kogels, stelt AP. De 29-jarige man die om het leven kwam werd volgens zijn moeder in zijn been geraakt. De Independent Policing Oversight Authority is vrijdag gestart met een onderzoek naar politiegeweld bij de demonstraties.


Lees ook

Ook vorige zomer waren er in Kenia demonstraties en rellen vanwege hoge voedselprijzen

Oppositieleider Raila Odinga in Nairobi in mei.