Documentaire ‘Nederlandse Joden na de bevrijding’ en meer mediatips

Kille ontvangst na WOII

Het overheersende beeld van de meidagen van 1945 is er een van hossende menigtes, zwaaiende bevrijders, chocola en sigaretten. Maar het was niet voor iedereen feest. De weinige Joodse Nederlanders die de bezetting en vervolging overleefden, hoefden bij terugkomst niet te rekenen op extra hulp of compassie. Nederland moest weer worden opgebouwd en voor omkijken was geen tijd: zo snel mogelijk terug naar het oude. In gesprekken met Joodse Holocaustoverlevenden wordt een beeld geschetst van de kille ontvangst en de moeilijke tijd die hen na de kampen en de onderduik ten deel viel in Nederland. Schrijfster Jessica Durlacher vertelt over de terugkomst van haar vader, auteur Gerhard Durlacher. En ook schrijfster en historica Michal Citroen praat over haar familie en het beleid van de staat na de bevrijding.

Ballet en venijnige dialogen

Étoile is de nieuwe serie van de makers van Gilmore Girls en The Marvelous Mrs. Maisel. Het eerste seizoen gaat over twee balletgezelschappen in New York en Parijs. De serie ademt op z’n beste momenten de hyperbeweeglijke, opwindende sfeer van de klassieker Fame (1980). Luke Kirby en Gideon Glick (beiden uit Mrs. Maisel) en Kelly Bishop en Yanic Truesdale (uit Gilmore Girls) weten wel raad met de subtiel-venijnige ondertoon van de dialogen, en ook nieuwkomers als Ivan du Pontavice en Taïs Vinolo maken indruk, zeker omdat ze van huis uit geen acteur zijn, maar balletdanser. Maar soms hapert het opeens. Zo enerverend als de repetitiescènes zijn, zo langdradig zijn de nogal statisch gefilmde optredens; zo smakelijk als de conflicten worden uitgeserveerd , zo lafjes bloeien de romances.

Iconische game in nieuw jasje

Het fantasy-rollenspel Oblivion verpletterde gamers in 2006 met de tomeloze ambitie van maker Bethesda. De keizerlijke provincie Cyrodiil bood een enorme, vrij te bereizen driedimensionale wereld vol verhalen en mogelijkheden – een voorbeeld dat vele games later zouden najagen. Tot ieders verrassing bracht Bethesda afgelopen week ineens een indrukwekkend opgepoetste versie van deze klassieker uit. De pixels zijn aangescherpt, de menu’s zijn gemoderniseerd, en de personages gedragen zich nu intelligenter. Verder is The Elder Scrolls IV: Oblivion precies wat het in 2006 was: een gigantisch diepe game vol mogelijkheden, die hint naar een wereld vol geschiedenis en mensenlevens. Al valt door de modernisatie wél op precies hoe weinig van die mensenlevens we ook echt te zien krijgen.

Herdenking op de radio

Presentator Sander van Hoorn praat op4 mei met gasten, onder wie Ina Bitter en Anna van Zoest. Bitter is geboren in 1930 en was erbij toen op 7 mei 1945 op de Dam in Amsterdam het bevrijdingsfeest werd gevierd. Ze gaat nog steeds langs scholen om te vertellen over de oorlog en de gevolgen ervan. Van Zoest is directeur van de Atlantische Commissie, die al zeventig jaar een forum voor maatschappelijk debat over de NAVO , de trans-Atlantische band en internationale veiligheid biedt. Dat debat is in deze tijd, waarin de internationale orde onder druk staat, belangrijker dan ooit. Vanzelfsprekend wordt geschakeld met de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en de ceremonie op de Dam. Verslaggever Jozephine Trehy is ter plaatse. Verder is verslaggever Beau Heimensen in Borger. Daar dachten ze jarenlang dat ze bevrijd waren door de Canadezen, maar het bleken Polen te zijn.