DNB verliest opnieuw in zaak tegen Bunq over witwasscreening: boetes met 85 procent verlaagd

De Nederlandsche Bank Het is de tweede nederlaag voor de toezichthouder in een jarenlang conflict over innovatie in witwasscreening.
Het conflict tussen Bunq en DNB gaat over innovatie in witwasscreening.
Het conflict tussen Bunq en DNB gaat over innovatie in witwasscreening. Foto Sem van der Wal/ANP

Onlinebank Bunq heeft opnieuw een zaak gewonnen tegen toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) in een conflict over fouten in de witwascontrole. Twee boetes die Bunq kreeg opgelegd zijn door de rechtbank Rotterdam met 85 procent verlaagd. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd vonnis. Volgens de rechter waren de fouten van Bunq veel minder ernstig dan de toezichthouder had gezegd.

Lees ook: DNB wil witwasaanpak meer richten op klanten met de hoge risico’s: ‘De pijplijn is overvol’

Vorig jaar kreeg Bunq na een jarenlange strijd ook al gelijk van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de screening van klanten op witwassen. DNB beoordeelde Bunqs manier van screening als onvoldoende, maar het CBb veegde dit in het hoger beroep van tafel – een gevoelige nederlaag voor DNB. Na deze verloren procedure verlaagde DNB de boetes van bijna 900.000 euro naar 375.000 euro, maar ook hier ging Bunq niet mee akkoord. De rechtbank is het daarmee eens en maakt er nu 100.000 euro van en schrapt een deel van de overtredingen waarvan Bunq beschuldigd werd.

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) verplicht elke bank om bij nieuwe klanten in te schatten hoe hoog het risico is dat ze zich bezighouden met criminele activiteiten. Volgens Bunq was dit goed te doen met behulp van data-analyse en kunstmatige intelligentie. DNB vond dit niet zorgvuldig genoeg. Daarnaast zou Bunq niet streng genoeg zijn in het controleren van politiek prominente personen en zou het niet consistent zijn in het monitoren van bepaalde klanten. Na deze kritiek paste Bunq haar interne antiwitwasprocesdures aan.

Lees ook: Ali Niknam, topman van onlinebank bunq, eist veel van zijn mensen: ‘Wie hier niet presteert, kan maar beter gaan’