DNB: overheid gooit ‘olie op inflatievuur’

Inflatie De inflatie blijft de komende jaren hoog, denkt De Nederlandsche Bank. Overheid en sociale partners moeten meer discipline tonen om de inflatiedruk te verlichten, stelt DNB.

De inflatie in Nederland blijft de komende jaren hoog, zo verwacht DNB, ondanks het anti-inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank.
De inflatie in Nederland blijft de komende jaren hoog, zo verwacht DNB, ondanks het anti-inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank. Foto Ramon van Flymen/ANP

Overheid, vakbonden en werkgevers moeten meer doen om de hardnekkige inflatie in Nederland de kop in te drukken. De overheid moet begrotingsdiscipline tonen, werknemers moeten terughoudend zijn in looneisen en werkgevers moeten accepteren dat hun winstmarges lager uitvallen.

Dit stelt De Nederlandsche Bank naar aanleiding van haar halfjaarlijkse economische ramingen. De inflatie in Nederland blijft de komende jaren hoog, zo verwacht DNB, ondanks het anti-inflatiebeleid van de Europese Centrale Bank.

De Nederlandse inflatie, die vorig jaar lag op 11,6 op jaarbasis, valt dit jaar terug naar 4,2 procent, om verder te zakken naar 3,7 procent in 2024 en naar 2,4 procent in 2025, zo luidt de prognose van DNB. De gedaalde energieprijzen trekken het inflatiecijfer nu omlaag, maar voor de rest blijven de prijsstijgingen hoog. De zogeheten kerninflatie, waar de wispelturige energie-en voedselprijzen uit zijn gefilterd, komt dit jaar uit op 6,8 procent, in 2024 op 3,6 procent en in 2025 op 2,8 procent. „Het is een teken dat de inflatie hardnekkiger lijkt te zijn geworden”, zei Olaf Sleijpen, directielid van DNB, tijdens een persconferentie maandagochtend.

De ECB streeft naar 2 procent inflatie in de eurozone op de „middellange termijn”, een periode van zo’n twee jaar. In de ramingen van DNB ligt de inflatie in Nederland vier jaar (ruim) boven deze doelstelling. De ECB gaat de inflatie te lijf met renteverhogingen, die de economie moeten afremmen. Zo moet ook de inflatie weer gaan dalen.

Maar de ECB kan het niet alleen, vindt DNB. Sleijpen zei dat de Nederlandse overheid „olie op het inflatievuur gooit” door ruimhartig geld te blijven uitgeven. Als de overheid meer geld uitgeeft, vergroot zij de vraag naar goederen en diensten in de economie. Dit wakkert de inflatie aan.

Geen recessie

Het begrotingstekort van de overheid zal volgens de DNB-ramingen dit jaar uitkomen op 2,3 procent van het bbp, en in 2024 en 2025 op 2,7 procent. „De overheid stimuleert nog steeds de economie en draagt bij aan de inflatie”, zei Sleijpen. De Nederlandse economie blijft de komende jaren volgens de DNB-prognoses licht groeien en blijft daarmee oververhit, al neemt de oververhitting een beetje af. Een recessie voorziet DNB niet.

Voortaan moet volgens Sleijpen elke nieuwe uitgave in Den Haag „volledig worden gedekt” (door bezuinigingen elders). De maatschappij moet minder een beroep doen op de overheid: die kan niet „ieder probleem oplossen.” 

Lees ook: Hoe ver stijgt de rente nog? Marktvolgers zoeken vergeefs naar houvast

Vakbonden voeden eveneens de inflatie met hoge looneisen, zo stelde Sleijpen. Loonsverhogingen van tussen de 5 en 7 procent acht DNB redelijk ter compensatie van de gedaalde koopkracht van werknemers. Maar in de jongste cao’s ziet DNB hogere loonsverhogingen. „Er zijn signalen dat de lonen fors aan het stijgen zijn, harder ook dan in andere Europese landen”, zei Sleijpen. Volgens het DNB-directielid moet Nederland accepteren dat het, door de zeer hoge energie-inflatie in 2022, collectief armer is geworden. En dat niet elk verlies kan worden gecompenseerd. „Dat is een rekening die we allemaal moeten betalen, dus óók de werknemers”, aldus Sleijpen.

Over de bijdrage van werkgevers aan de strijd tegen de inflatie was Sleijpen wat minder uitgesproken. Wel zei het DNB-directielid dat zij niet moeten proberen hun winstmarges „vast te houden” door de prijzen te verhogen, nu ze op kosten worden gejaagd door hogere loonkosten (en inkoopprijzen). In het vierde kwartaal van vorig jaar kwam een belangrijk deel van de inflatie in Nederland door hogere nettowinsten van bedrijven. In voorgaande kwartalen was dit niet het geval. Sleijpen wil niet spreken van „graaiflatie” – het idee dat de inflatie komt door de graaizucht van werkgevers. „Dat is een woord waar we niet van houden, het suggereert een conflictmodel.”

In een alternatief scenario dat door DNB is doorgerekend, valt de inflatie nóg hoger uit. Werknemers stellen hoge looneisen, werkgevers verhogen in reactie daarop hun prijzen. „Het valt niet uit te sluiten dat de loon-prijsdynamiek sterker dan normaal doorwerkt op de kerninflatie”, aldus het rapport. De energieprijzen stijgen in dit scenario ook weer, met 50 procent. In dat geval neemt de inflatie weer toe, van ruim 4,3 procent dit jaar tot krap 7 procent, en blijft zij ook in 2025 nog hoger dan in het basisscenario, op krap 3 procent.