DNB legt cryptodienst Coinbase ruim 3 miljoen euro boete op wegens ontbreken registratie

Cryptocurrency De cryptodienst is bijna twee jaar lang actief geweest in Nederland zonder verplichte registratie. Die stelt DNB sinds mei 2020 verplicht vanwege een hoog risico op witwassen.

Een advertentie voor Coinbase in New York City. De cryptodienst moet in Nederland ruim 3 miljoen euro boete betalen.
Een advertentie voor Coinbase in New York City. De cryptodienst moet in Nederland ruim 3 miljoen euro boete betalen.

Foto Seth Wenig/AP

Het Amerikaanse cryptoplatform Coinbase moet 3,25 miljoen euro boete betalen in Nederland, meldt toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag. Coinbase, een platform voor handelaren van cryptocurrency als bitcoin, was bijna twee jaar actief in Nederland zonder de daarvoor benodigde registraties bij DNB.

Coinbase is wereldwijd één van de grootste aanbieders van cryptodiensten, aldus DNB. In Nederland had het bedrijf volgens de toezichthouder „een aanzienlijk aantal klanten”, maar hoeveel exact is niet bekendgemaakt. Het cryptoplatform had in ogen van de toezichthouder concurrentievoordeel omdat het bedrijf door het ontbreken van de registraties geen heffingen afdroeg. Coinbase opereerde tussen november 2020 en augustus 2022 op die manier. Volgens DNB had Coinbase wel altijd de intentie om een registratie aan te vragen. Die werd toegekend in september 2022.

Sinds mei 2020 zijn dienstverleners in de cryptosector verplicht om zich te registreren bij DNB. Bij cryptodiensten bestaat vanwege de anonimiteit een hoog risico op witwassen en financieren van terrorisme, aldus de toezichthouder. In de periode waarin Coinbase zonder registratie actief was, is volgens DNB mogelijk een groot aantal ongebruikelijke transacties buiten zicht van de opsporingsautoriteiten gebleven. Vorig jaar kreeg het cryptohandelsplatform Binance eveneens een boete van 3,3 miljoen euro vanwege het ontbreken van een registratie.