Dit zijn de 7 dingen die dit jaar veranderen in je parkeer-app

‘Parkeren is een heel sexy onderwerp’, staat op de Powerpointslide van een – vrij taai – webinar dat het Kennisnetwerk Parkeren afgelopen zomer hield.

Het is in ieder geval een prikkelend onderwerp, want Nederland loopt voorop in stilstaan. In grote steden wordt meer dan 80 procent van de parkeeracties betaald via apps als EasyPark, ANWB, Yellowbrick of Flitsmeister. In andere landen moet je vaak per stad een andere app gebruiken, of zoeken naar munten en creditcards. Bij ‘ons’ werken de apps overal, als alternatief voor parkeerautomaten en bonnetjes.

Al betaal je per minuut, met negen miljoen auto’s op een kluitje is parkeren in Nederland wel duur (in 2023 gemiddeld 3,48 euro per uur) vergeleken met andere EU-landen. Dankzij de massale inzet van scanauto’s – en de drempelloze apps – neemt de betalingsbereidheid toch toe, en groeit het aantal geavanceerde parkeeropties. Hoe werkt dat, en wat verandert er dit jaar?

Eerst maar wat afkortingen. De scanauto’s en parkeer-apps zijn gekoppeld aan het Nationale Parkeerregister (NPR), dat per jaar 975 miljoen transacties verwerkt. De RDW beheert dit register, in opdracht van 125 gemeenten.

Elke gemeente heeft een eigen parkeerbeleid. Deze lappendeken van lokale regels wordt door een coöperatie, het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SPHV) tot één register gesmeed waar het hele land op leunt. Dat werk doen ze met amper vier mensen, vanuit huis, legt Wilco van de Vosse van SHPV uit.

Het NPR houdt de vergunningen en parkeeracties bij, voor naheffingen wordt het kentekenregister van RDW geraadpleegd. Zij weten waar je auto woont. Er zijn zeventien belproviders (jargon voor parkeer-apps). EasyPark, voorheen ParkMobile, is met ruim drie miljoen gebruikers veruit de grootste. Je betaalt een starttarief van een paar dubbeltjes, of abonnementsgeld.

De parkeerzones liggen vast in gps-data met een extra marge van tien meter, voor de zekerheid. Je app suggereert een zone op basis van de gps-data. Maar je telefoon kan ernaast zitten, dus check het zelf ook.

Vanaf vierduizend betaalde parkeerplaatsen loont het voor een gemeente om scanauto’s in te zetten, die wel tweeduizend auto’s per uur kunnen controleren. Daar kan geen boa tegenop. De foto’s gaan meteen naar een datacenter; als een kenteken onleesbaar is of de situatie op straat onduidelijk, kan er een parkeerwachter op af.

Op de scans zijn gezichten onherkenbaar gemaakt. Voor er een naheffing wordt verstuurd, controleert een mens de foto’s (vier tot acht plaatjes per voertuig) om te zien of een auto zonder te betalen parkeert, of kort stopt. Veel gemeenten besteden dit werk uit aan handhavingsbedrijven, die ook scanauto’s en software leveren. Zo werkt het, maar wat verandert er?

1. MEER BETALEN

De tarieven stijgen in 2025. In Amsterdam, volgens EasyPark de duurste parkeerstad in de EU, betaal je 7,76 euro per uur in het centrum. Het streven is 10 procent van de parkeerplekken vrij te houden. Anders raken de straten verstopt met ‘zoekverkeer’ – soms wel 30 procent van alle auto’s. De Zweed Michael Stark leidt EasyPark Nederland en woont in hartje Amsterdam. „Ja, het is duur, maar hier vind ik altijd een plek. Als ik in Stockholm probeer te parkeren word ik gek.”

De rechter verbood vorig jaar plekken met een maximale parkeerduur. Dat was een manier om publiek te laten rouleren, bijvoorbeeld in een winkelstraat. De opvolger is het progressieve parkeertarief: na twee uur betaal je meer.

2. VAKER BETALEN

Het aantal straten waar bezoekers moeten betalen voor parkeren groeit in sneltreinvaart. Utrecht, Eindhoven, Groningen en Amsterdam breiden uit, ook kleinere gemeenten gaan overstag. Dat betekent: meer scanauto’s, zelfs in Harlingen (16.000 inwoners).

3. MEER BEZWAREN, MEER COULANCE

Tegen één op de tien naheffingen wordt bezwaar gemaakt. Het gros daarvan wordt gehonoreerd, ontdekte tv-programma Kassa, omdat mensen een verkeerde kenteken in de app aanvinken of zeggen dat ze aan het laden of lossen waren (dat mag). Bezwaren behandelen kost de gemeenten geld, 12 tot 18 euro euro per geval. Met meer coulance kan het systeem twijfelgevallen filteren: je krijgt al een grace period van vijf of tien minuten (in sommige steden nog langer) als je de parkeeractie wat later start, of na afloop niet meteen wegrijdt. Sommige gemeenten doen ’s nachts nog een controle in het NPR, om te kijken of er transacties gemist zijn.

4. DE SCANAUTO ZIET MEER

De scanauto ziet alles. Ook of je auto op de stoep staat, er afval rondslingert of de straatverlichting kapot is. Elke nieuwe toepassing van de scanauto moet aan de privacyregels voldoen. Daarom kreeg Rotterdam een boete omdat scanauto’s tijdens de pandemie keken of groepen mensen samenschoolden.

De RDW testte in 2024 of ze met scanauto’s gestolen voertuigen konden opsporen, maar de juridische basis ontbrak. Dit plan wordt aangepast en kan straks ook gesloopte of geëxporteerde voertuigen traceren – die mogen niet langs de weg staan. Veertien grote Nederlandse gemeenten hanteren nu ook zero-emissiezones, waar alleen uitstootvrije bedrijfsauto’s en vrachtwagens mogen rijden, of auto’s met een ontheffing. Dat wordt gecontroleerd met vaste camera’s, maar scanauto’s kunnen ook meekijken.

5. MEER ACHTER DE SLAGBOOM

Slagboom, open u: je kunt in meer openbare parkeergarages met je parkeer-app terecht. Amsterdam begint er deze maand mee. Je betaalt per minuut, tot het moment dat je de garage verlaat (normaal gesproken krijg je wat minuten ‘cadeau’ om naar je auto te lopen). Parkeergaragebeheerder Q-Park heeft z’n eigen app waarmee je ook op straat kunt parkeren – zonder starttarief. Via diensten als ParkBee kun je ook terecht achter de slagboom van privéterreinen.

6. MEER QR-CODES

In parkeergarages of bij ziekenhuizen kun je mobiel betalen met een QR-code. WPS uit Eindhoven zo’n systeem aan parkeergarages, om de rij voor de betaalautomaat te mijden. Handig, maar kijk uit voor QR-codes op openbare automaten: het kan een sticker van oplichters zijn.

7. MEER TOEGANKELIJKHEID

Parkeren Plus is de digitale versie van de blauwe kaart, de vergunning voor gehandicapte autobezitters. Daarmee kunnen ze ook in gewone betaalvakken gratis parkeren. Alphen aan den Rijn had vorig jaar de primeur, in 2025 sluiten zich tientallen nieuwe steden aan. Het is complex: in sommige gemeenten mag je met zo’n vergunning overal en altijd gratis parkeren, in andere gemeenten maar twee of drie uur. Wilco van de Vosse van SHPV is supertrots dat de Parkeren Plus-app draait. „Hier heb ik twee jaar lang dag en nacht aan gewerkt.”