Dit jaar toch geen kunstwerk met Merkel, Poetin en een swastika op de Biënnale van Venetië

„Censuur,” noemt de Poolse kunstenaar Ignacy Czwartos (1966) het stopzetten van zijn geplande project voor de Biënnale in Venetië van dit jaar, die in april opent. Dit najaar werd besloten dat het Poolse paviljoen dit jaar Czwartos’ werk Polish Practice in Tragedy. Between Germany and Russia zou tonen, dat uit ruim 35 schilderijen zou gaan bestaan. Een jury onder leiding van de directie van het Zacheta Museum in Warschau en het ministerie van cultuur onder de vorige Poolse regering, de radicaal-rechtse PiS-partij, hadden de plannen dit najaar verkozen boven die van anderen.

Vanaf het moment dat bekend werd dat Polen op het landenpaviljoen het werk van Czwartos zou tonen, kwam er al kritiek. Het werk – dat volgens de kunstenaar het tragisch lot toont van Polen, dat in de twintigste eeuw slachtoffer was van zowel nazi-Duitsland als de Sovjet Unie – zou te nadrukkelijk zijn gekoppeld aan de politieke agenda van PiS. Op een van de werken, Nord Stream 2, staan oud-bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin afgebeeld. Ze worden met elkaar verbonden door een brandende swastika.

Manifest

De schilderijen gaan allemaal in op de rol van Polen in de twintigste eeuw. Zo wordt de Holocaust verbonden aan de vliegramp van Smolensk in 2010, waarbij een Pools regeringsvliegtuig neerstortte met aan boord de toenmalige president Lech Kaczynski (de tweelingbroer van de PiS-leider Jaroslaw Kaczynski). Op portretten staan militairen die door de PiS zijn gerehabiliteerd. Een van hen is Zygmunt Szendzielarz, die van oorlogsmisdaden werd beschuldigd in zijn rol als commandant bij een massamoord op Litouwers in 1944.

Na de bekendmaking kwamen drie juryleden naar buiten met kritiek op de keuze omdat de conventionele portrettechniek van Czwartos niet representatief zou zijn voor de Poolse kunstscene en zijn werk te nauw verweven zou zijn met de politieke visie van PiS. Ook paste zijn werk niet bij het thema Stranieri Ovunque (Buitenlanders overal), dat de rode draad is op deze Biënnale, die van 20 april tot 24 november 2024 is te bezoeken. Ook Poolse kunstcritici zagen het werk als een te nadrukkelijk „anti-Russisch, anti-Europees manifest”.

Eind december liet Bartlomiej Sienkiewicz, de huidige Poolse minister van cultuur en erfgoed, weten dat hij de stekker uit het project trok nadat hij de bezwaren rondom de keuze had onderzocht. De opdracht wordt nu gegeven aan Open Group, een Pools kunstcollectief dat in 2012 werd opgericht.

Ontslag

In het kunsttijdschrift The Art Newspaper laat Czwartos weten dat de selectie afgelopen najaar plaatsvond volgens de wettelijke procedures. „De minister van cultuur en erfgoed had het oordeel van de wedstrijdjury aanvaard. Het contract tussen mij en het Zacheta Museum, dat verantwoordelijk is voor de realisatie van de tentoonstelling op de Biënnale, is al ondertekend.”

Vorig jaar hingen in het Poolse paviljoen grote wandkleden van de Poolse Roma-kunstenaar Malgorzata Mirga-Tas. Hierop was de geschiedenis afgebeeld van ‘de grootste minderheid van Europa’. De toenmalige directeur van het Zacheta Museum werd daarop ontslagen door de toenmalige minster van cultuur.