Dit is de checklist waaraan elke werkgever zou moeten voldoen

Man man man, ik ben nog steeds somber over vorige week. Toen schreef ik over jullie ervaringen met slechte werkgevers en dumpte ik een volle bak ellende tussen de regels. Werkgevers waar gepest wordt, gediscrimineerd en geïntimideerd. Waar gecontroleerd wordt of dierbaren écht overleden zijn als collega’s naar een begrafenis willen. Waar seksisme tussen de bureaus woekert, waar je niet mag opstaan van je werkplek, behalve om naar het toilet te gaan. Waar de baas tijdens een etentje stomdronken het hoofdgerecht moet skippen.

En dus was ik deze week wel even toe aan wat goede werkgevers. Het leek me sowieso nuttig eens een overzicht te maken waar een goede werkgever aan zou moeten voldoen.

En dus maakte ik een checklist met 13 punten die elke zichzelf respecterende werkgever zou moeten kunnen afvinken. Scoort jouw werkgever minder dan 13 punten, bel dan de Arbeidsinspectie even. Ben je zelf werkgever: verbeter dan je leven. Het zijn maar 13 punten hè? Misschien denk ik er weer te makkelijk over, maar hoe moeilijk kan het zijn?

1 Een goede werkgever beloont mensen voor prestaties. Niet voor de uren dat ze doelloos op een kantoor hangen en nutteloos lopen te vergaderen (tenzij ze goed zijn voor de sfeer).

2 Een goede werkgever betaalt vrouwen standaard 5 procent meer voor hetzelfde werk dan mannen. Om de ongelijkheid in de rest van de samenleving een beetje te compenseren.

3 Een goede werkgever zorgt voor taart. En gratis Ozempic. Boekt af en toe Hans Klok voor de lunchvoorstelling. Laat Joris Lammers medewerkers ’s ochtends bij binnenkomst welkom heten met een „ciao tutti buongiorno”, en geeft medewerkers af en toe volkomen onverwacht vrij. „Nee sorry, vandaag is de zaak dicht, ga maar wat leuks doen.”

4 Een goede werkgever zorgt voor fatsoenlijke koffie. En regelt kaartjes voor uitverkochte voorstellingen (en dus geen teamuitjes naar de Toppers). Verder zijn bedrijfsuitjes er vrijwillig, hoeven er geen idiote kleurentestjes te worden gemaakt, worden er geen dickpics gestuurd – nee, gewoon niet – en is er geen gedoe met allerlei inspecties.

5 Bij een goede werkgever mag de verwarming aan. Is er een bureau voor iedereen, kunnen de ramen open en hoef je niet te vragen of je naar het toilet mag. Vrouwen kunnen er een rokje dragen, zonder dat iemand zegt: „dan vraag je er zelf om”.

6 Bij een goede werkgever mag je ziek zijn, en mag je zwanger worden. Daar is rekening mee gehouden in de planning. Verder krijg je er verlof om naar de begrafenis van een dierbare te gaan zonder dat je een overlijdensakte hoeft te laten zien en wordt er niet gevraagd „of je nog (ooit) van plan bent om zwanger te worden”.

7 Een goede werkgever praat wel eens met de OR. En luistert dan ook. En staat toe dat mensen eens in de zoveel tijd een ei naar het hoofd van hun chef mogen gooien.

8 Een goede werkgever laat huisdieren toe op kantoor. Voor de mensen met allergieën is er een aparte verdieping met een luchtsluis. Verder zijn er voldoende ruimtes om ongestoord te bellen, zijn er voldoende stilteruimtes voor focus en mag er thuisgewerkt worden – behalve op dinsdag, uiteraard. De open kantoortuin is voor feesten en partijen. YOLO.

9 Een goede werkgever heeft een kerstboom. Een zitje in de hal. Een kerstpakket met houtwol en ragoutbakjes, en hooguit één of twee huilende medewerkers op de duizend. Op het gebruik van woorden als ‘purpose’, ‘the why’ en ‘impact’ staan hoge boetes.

10 Een goede werkgever heeft mensen onder de 55 én boven de 55 in dienst. Mensen met verschillende huidskleuren, vrouwen in de drie hoogste regionen van het bedrijf, en collega’s die er anders uitzien dan die bij HR.

11 Bij een goede werkgever is het toilet voor mindervaliden niet omgebouwd tot een voorraadkast. En heeft de kolfruimte een slot op de deur en geen grote ramen waar iedereen naar binnen kan kijken (zucht).

12 Een goede werkgever maakt winst. Zodat er af en toe een rondje van de zaak gegeven kan worden, er salarissen kunnen worden uitbetaald, fatsoenlijke contracten kunnen worden aangeboden, er geld is voor ov-kaarten, scholingsprogramma’s, nieuwe vloerbedekking en een barista in de hal.

13 En o ja, dat vergeet ik bijna: een goede werkgever heeft goede werknemers! Die niet liegen dat oma voor de vierde keer is overleden om een vrije middag ‘voor de begrafenis’ te kunnen nemen. Die zich pas ziek melden als ze ook écht ziek zijn. Die niet elke dag pas om 11 uur op hun badslippers met een lolly in de mond komen binnensloffen op kantoor. Die niet standaard om 16.57 de laptop dichtklappen. Die weten wat nodig is. Een goede werkgever, kan niet zonder goede werknemers. Maar dat zeg ik vast ten overvloede.

Toch?