‘Dit boek voorspelde de toekomst’

‘De afgelopen vijftien jaar ben ik op verschillende manieren met mijn Egyptische identiteit bezig geweest – mijn moeder komt uit Egypte. Onderdeel daarvan was dat ik ging kijken: welke boeken komen daarvandaan? Na de Egyptische revolutie, in 2011, kwam Utopia van Ahmed Khaled Towfik op mijn pad. Het verhaal legt goed uit hoe een maatschappij kan imploderen als de verschillen tussen arm en rijk te groot worden.

„Elk jaar bezochten we familie in Caïro, maar ik had toch het gevoel de cultuur niet helemaal te doorgronden. Online ben ik op zoek gegaan naar moderne Egyptische romans, en zo kwam ik uit bij Utopia van Ahmed Khaled Towfik. Het is een dystopie over de rijke bovenlaag van Egypte, die zich aan de noordkust terugtrekt achter dikke muren en zich afsluit voor de rest van de bevolking. De rest van de bevolking leeft in armoede. Die mensen noemen de rijken letterlijk ‘de Anderen’. Een jongen uit die rijke groep verveelt zich en gaat op avontuur in de wereld van de Anderen. Daar ontfermt een intellectueel zich over hem, maar aan het einde vermoordt de jongen hem. Dat lokt een opstand uit.

„Doordrenkt van ironie en cynisme doet Tawfik via de twee hoofdpersonages rake observaties over klasse, macht, religie en cultuur. Ik heb bij de tweede keer lezen weer enthousiast allerlei citaten gemarkeerd. Hij had een vooruitziende blik: hij schreef deze roman in 2008 en in 2011 braken de Egyptische opstanden uit. Ik las het boek een paar jaar daarna, toen ik 23 was. Het viel me op hoeveel elementen uit de werkelijkheid ik aan het boek kon koppelen. Tien jaar later blijkt het boek nog net zo relevant. De verschillen tussen rijk en arm zijn groter geworden. Hele bevolkingsgroepen worden gedehumaniseerd en, in het geval van de Palestijnen, aan hun lot overgelaten.

„Om zelf een band met Egypte op te bouwen, heb ik er in 2022 een paar maanden gewoond. De vrienden die ik maakte lieten mij een andere kant van het land zien: de kant van rijke progessieve jongeren die uitgaan, eigen bedrijven oprichten, kunst maken en navigeren tussen traditie en moderniteit.

„Het noorden van Egypte staat inderdaad bekend als een gebied met veel luxe buitenhuizen. Daar kwamen we met familie nooit, maar ik ging er nu naar festivals op privéstranden waar iedereen doet wat God verboden heeft, net als in het Utopia van Tawfik.

„Ik wil graag een documentaireserie maken over deze jongeren, om voorbij de clichébeelden te komen die men heeft van het Midden-Oosten: van arme vrouwen die brood verkopen en stoffige straten met militaire checkpoints. De groep waar ik het over heb bestaat uit de techondernemers, modeontwerpsters en mediaproducenten die we nooit zien. Dat is een kleine en exclusieve groep, maar wel een invloedrijke. Het was mooi geweest om Tawfik, die helaas al is overleden, hierover te spreken.

Normaal herlees ik nooit boeken. Dat vind ik zonde, want er zijn nog zo veel nieuwe binnen- en buitenwerelden te ontdekken via de literatuur. Maar de inzichten die ik dit keer uit het boek haalde zijn waardevol en hebben me geïnspireerd. Dat komt goed uit: over een week ga ik weer naar Egypte.”