Directeur Amerikaanse wapenlobbygroep NRA treedt terug te midden van corruptiebeschuldigingen

De Amerikaanse radicale vuurwapenvoorstander Wayne LaPierre zal eind januari opstappen als directeur van de Amerikaanse wapenlobbygroep NRA. Dat melden verschillende Amerikaanse media vrijdag. Zelf zegt LaPierre (74) dat hij vertrekt om gezondheidsredenen, maar de Amerikaanse kranten The New York Times en Wall Street Journal wijzen naar een reeks rechtszaken die tegen hem lopen als de reden voor zijn vertrek. Hij wordt beschuldigd van corruptie en dreigt door de aanklager in New York uit zijn functie ontheven te worden. Ook hangen hem grote boetes boven het hoofd.

LaPierre is sinds 1991 de directeur van de NRA. De lobbygroep heeft miljoenen leden, die zij goed weet te mobiliseren om politieke besluitvorming aangaande wapenwetgeving te beïnvloeden, onder meer met demonstraties en televisiespotjes. De NRA is onder het leiderschap van LaPierre een grote machtsfactor in de Verenigde Staten geworden, met name omdat Republikeinse kandidaten graag politieke steun van de club willen. Na grote schietpartijen in onder meer scholen hebben LaPierre en de NRA de afgelopen jaren consistent gepleit voor meer wapens op straat, in tegenstelling tot minder.


Lees ook
Dit is Obama’s aartsrivaal

FILE - In this Dec. 21, 2012 file photo, National Rifle Association Executive Vice President Wayne LaPierre speaks in Washington where he called for armed school officers in every American school following a mass shooting at a Connecticut school. His message carried extra heft because many lawmakers in the more than two dozen Republican-controlled states are NRA members, but four months later the quest has stalled in many traditionally gun-friendly states. (AP Photo/ Evan Vucci, File)

Couppoging

In 2019 raakte LaPierre verwikkeld in een machtsstrijd met een ander prominent NRA-figuur, Oliver North, een oerconservatieve politicus die destijds voorzitter was van de NRA. North beschuldigde LaPierre ervan geld van de NRA te gebruiken voor persoonlijke uitgaven. De coup van North mislukte, maar volgens The Times en Wall Street Journal heeft de machtsstrijd LaPierre onder de aandacht gebracht van de openbaar aanklager in New York.

Volgens de aanklager heeft LaPierre honderdduizenden dollars aan NRA-fondsen uitgegeven aan vluchten met privéjets voor hem en zijn familie en vakanties op een jacht in de Bahamas. Ook kreeg hij giften van wapenverkopers. Sinds het onderzoek begon heeft hij al bijna een miljoen dollar (900.000 euro) teruggegeven aan de NRA.

De inkomsten en het lidmaatschap van de NRA hebben flinke klappen te verduren gehad, deels door de controverse rondom LaPierre. In 2022 had de belangenorganisatie omgerekend 192 miljoen euro aan inkomsten, 40 procent minder dan in 2018. Zes jaar geleden had de NRA nog bijna 6 miljoen leden, tegenwoordig zijn dat er nog 4,2 miljoen.


Lees ook
Machtige wapenlobby NRA aangeklaagd voor financieel wanbeheer

Wapens op de jaarlijkse NRA-bijeenkomst in Dallas, Texas.