Dijkhoff: niet beschikbaar om Rutte op te volgen

Dijkhoff wil Rutte niet opvolgen, ook Edith Schippers niet beschikbaar

VVD-prominent en oud-fractieleider Klaas Dijkhoff is niet beschikbaar voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat heeft hij maandagavond gezegd bij Op1, naar aanleiding van het aangekondigde vertrek van premier Mark Rutte als partijleider, eerder op de dag.

Dijkhoff gold lange tijd als mogelijke opvolger van Rutte, maar stapte in 2021 uit de politiek. Hij blijft bij dat besluit, zei hij — ondanks dat zijn naam hoog scoort op lijstjes van mogelijke opvolgers van Rutte als lijsttrekker van de VVD bij de komende verkiezingen. Bij een peiling van EenVandaag kwam Dijkhoff bij 90 procent van VVD-kiezers uit de bus als een gewenste lijsttrekker.

„Ik ben niet beschikbaar, nee”, aldus Dijkhoff bij Op1. „Ik heb mijn keuze gemaakt om niet fulltime politicus te zijn. Hoe ik bijvoorbeeld vader wil zijn, vind ik persoonlijk niet te combineren met het beeld dat ik heb van wat een premier zou moeten leveren.” Dijkhoff zei dat een terugkeer naar een voltijdsbaan in de politiek „de komende veertien jaar niet in mijn plannen zit”.

Ook werd maandag bekend dat Edith Schippers, VVD-kopstuk en eerder lijstrekker voor de partij bij de Eerste Kamerverkiezingen, niet beschikbaar is als eventuele opvolger van Rutte. Dat heeft een woordvoerder van de VVD-senaatsfractie in verschillende media, waaronder RTL Nieuws, bevestigd. Negen jaar terug had Schippers wel de ambitie voor het partijleiderschap. Destijds waren er speculaties over een vertrek van Rutte naar Brussel. Schippers had hem in dat geval willen opvolgen, maar Rutte besloot alsnog in Den Haag te blijven.

Welkom in dit blog

Welkom in dit blog. Vrijdag viel het kabinet-Rutte IV en maandagochtend maakte demissionair premier Mark Rutte (VVD) bekend uit de Nederlandse politiek te stappen nadat een nieuw kabinet gevormd is. Ook buitenlandminister Wopke Hoekstra en fractievoorzitter Pieter Heerma, beiden van het CDA, hebben bekendgemaakt de Haagse politiek te verlaten. Bij de VVD is het de vraag wie Mark Rutte zal opvolgen als lijsttrekker. Voormalig kamerlid André Bosman heeft bekendgemaakt dat hij zich verkiesbaar zal stellen als nieuwe lijstrekker van de partij. Edith Schippers, een favoriet voor het VVD-leiderschap, zei niet beschikbaar te zijn.

In dit blog verslaan we de nieuwste ontwikkelingen rondom de kabinetsval.

Lees hier het vorige blog terug.