Digitale overheid nog steeds niet goed bereikbaar, concludeert ombudsman

Mensen die digitaal niet vaardig zijn of die onder bewind zijn gesteld, zijn nog steeds niet goed in staat om overheidszaken digitaal te regelen. Dat concludeert de Nationale ombudsman in een dinsdag gepubliceerd rapport. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninksrijksrelaties en Digitalisering, D66) zal haar belofte om dit vóór eind 2023 geregeld te hebben volgens het rapport niet nakomen.

Slechts 24 van de 342 gemeenten maken het op dit moment mogelijk om een gemachtigde toegang te geven tot DigiD, wanneer mensen zelf hun digitale zaken niet kunnen of mogen regelen. De toegang is nog slechter geregeld bij organisaties waarin verschillende overheden met elkaar samenwerken, zoals bijvoorbeeld de GGD’en. Daarvan staan slechts 2 van 1.300 organisaties het machtigen van een ander bij DigiD toe.

Volgens het rapport zijn zo’n 273.000 mensen in Nederland onder bewind gesteld en zijn 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Deze groep komt „extra klem” te zitten door beperkte toegang tot DigiD, schrijft de Ombudsman, die de staatssecretaris oproept om binnen drie maanden met een duidelijk en haalbaar plan van aanpak te komen.



Leeslijst