Mensen die digitaal niet vaardig zijn of die onder bewind zijn gesteld, zijn nog steeds niet goed in staat om overheidszaken digitaal te regelen. Dat concludeert de Nationale ombudsman in een dinsdag gepubliceerd rapport. Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninksrijksrelaties en Digitalisering, D66) zal haar belofte om dit vóór eind 2023 geregeld te hebben volgens het rapport niet nakomen.
Slechts 24 van de 342 gemeenten maken het op dit moment mogelijk om een gemachtigde toegang te geven tot DigiD, wanneer mensen zelf hun digitale zaken niet kunnen of mogen regelen. De toegang is nog slechter geregeld bij organisaties waarin verschillende overheden met elkaar samenwerken, zoals bijvoorbeeld de GGD’en. Daarvan staan slechts 2 van 1.300 organisaties het machtigen van een ander bij DigiD toe.
Volgens het rapport zijn zo’n 273.000 mensen in Nederland onder bewind gesteld en zijn 2,6 miljoen mensen digitaal niet vaardig. Deze groep komt „extra klem” te zitten door beperkte toegang tot DigiD, schrijft de Ombudsman, die de staatssecretaris oproept om binnen drie maanden met een duidelijk en haalbaar plan van aanpak te komen.
Begin juli stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van de PVV om hulp aan mensen zonder verblijfsvergunning strafbaar te stellen. Redacteur Wafa Al Ali sprak de afgelopen weken met verschillende artsen. Zij komen door dit voorstel voor een onmogelijk dilemma te staan: volgen ze hun artseneed of houden ze zich aan de wet?
Heb je vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected].
Vanuit mijn huis kijk ik uit op een plantsoen met een grote vijver waar de buurtkinderen met regelmaat hengeltjes uitgooien en niets vangen: de lokale karpers willen niet zo bijten. Het is mooi weer. Als het ineens flink begint te regenen, komt een moeder snel de jasjes van enkele hengelaars brengen. Een buurtvader doet ook een duit in het zakje. Hij brengt een paraplu. Met de auto.
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Het is Sarina Wiegman opnieuw gelukt een finale van een groot toernooi te bereiken. De bondscoach uit Nederland versloeg met de Engelse voetbalsters Italië (2-1) in de halve eindstrijd van het EK in Zwitserland.
De Italiaanse Barbara Bonansea leek lang met een doelpunt verantwoordelijk te worden voor de uitschakeling van de titelverdediger in Genève. Maar invalster Michelle Agyemang schoot Engeland in de zesde minuut van de blessuretijd alsnog naar een verlenging. Vervolgens maakte Chloe Kelly in de slotfase van de verlenging het winnende doelpunt. Ze miste aanvankelijk een strafschop maar benutte de rebound. Engeland stuit zondag in de finale op de winnaar van de andere halve eindstrijd tussen Spanje en Duitsland, die voor woensdag op het programma staat.
De 55-jarige Wiegman mag zich dus opmaken voor haar vijfde eindstrijd van een groot toernooi in acht jaar tijd. Ze won de laatste twee EK’s met Nederland en Engeland en verloor met die landenploegen de finales van de laatste twee WK’s. Wiegman ontsnapte in de kwartfinale van dit EK tegen Zweden ook al aan uitschakeling met haar ploeg. Engeland kwam toen in de slotfase van de reguliere speeltijd terug van een achterstand van 2-0 en nam de strafschoppen beter.
Racisme
De Engelse voetbalsters besloten vlak voor de halve eindstrijd niet te knielen. Ze vinden dat ze met dat antiracismegebaar de laatste jaren onvoldoende hebben bereikt. Verdediger Jessica Carter maakte zondag namelijk bekend dat ze tijdens deze Europese eindronde racistisch is bejegend. Wiegman liet haar niet aan de aftrap verschijnen, maar dat had volgens haar vooral tactische redenen. Ze dacht dat Esme Morgan de Italiaanse aanvalsters beter kon verdedigen. Carter haalde in de kwartfinale tegen Zweden ook geen hoog niveau.
Lees ook
Bondscoach Sarina Wiegman moet dit EK diep gaan, maar wist wel een eenheid van de Engelse ploeg te smeden
Italië creëerde minder kansen dan Engeland maar was wel efficiënter dan de ploeg van Wiegman. Bonansea benutte in de 33e minuut de eerste mogelijkheid van het team dat in de kwartfinale Noorwegen uitschakelde. Alessia Russo en Lauren James verzuimden voor rust voor Engeland te scoren.
Na rust speelde de ploeg van Wiegman in een hoger tempo. Lauren Hemp kreeg een goede kans om gelijk te maken maar ook zij miste. Ook Lucy Bronze slaagde er niet in de Engelse speelsters naar een verlenging te schieten. Uiteindelijk zorgde Agyemang in de 96e minuut alsnog voor veel opluchting bij Engeland. Ze raakte in de slotfase van de verlenging de lat maar zag vervolgens Kelly alsnog scoren. (ANP)