Dick Schoof roept in VN-toespraak op tot staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah: ‘Geef diplomatie een kans’

Premier Dick Schoof heeft in zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York opgeroepen tot een tijdelijk staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Dat meldt persbureau ANP. „Een grote regionale oorlog moet tegen elke prijs worden voorkomen”, aldus Schoof. „Geef diplomatie een kans.”

Schoof sluit zich daarbij aan bij het initiatief van Frankrijk en de Verenigde Staten voor een bestand van 21 dagen. Het voorstel werd eerder door Israël afgewezen. Daartegenover maakte het land bekend dat de Israëlische troepen zich voorbereiden op een grondoffensief in Libanon. 

Schoof herhaalde ook de Nederlandse oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in de Gazastrook, en voor vrijlating van de Israëlische gijzelaars. De premier zei in zijn toespraak: „Ik weet dat het simpelweg willen van iets niet hetzelfde is als het laten gebeuren. Maar zoals Nelson Mandela zei: het lijkt altijd onmogelijk tot het is gedaan.”


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Opsporingsbevel voor Noorse man die wordt gelinkt aan pieperaanvallen in Libanon, Israëlisch leger bereidt zich voor op grondoffensief