Dick Schoof: Europa moet rustig reageren op uitspraken Donald Trump over Gazastrook

Europa moet „rustig reageren” op de „vrij stevige uitspraken” die de Amerikaanse president Donald Trump doet. Dat heeft premier Dick Schoof donderdagavond gezegd in Londen, na afloop van een gesprek met de Britse premier Keir Starmer. Het was Schoofs eerste publiekelijke reactie op Trumps ideeën over het innemen van de Gazastrook en het gedwongen vertrek van de Gazaanse bevolking.  „Ik denk dat we niet met elkaar in een spel terecht moeten komen waarbij de één overtoept met de ander”, zei Schoof.

Inhoudelijk herhaalde de premier wat minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag zei, namelijk dat Nederland een tweestatenoplossing nastreeft als oplossing in plaats van een gewelddadige. Veldkamp noemde het ook „onbestaanbaar” dat de Gazastrook door de Verenigde Staten wordt overgenomen.  „Wij hebben een andere mening”, zei Schoof over Trumps voorstel.

Het overleg tussen Schoof en premier Starmer ging vooral over veiligheid, defensie en de steun aan Oekraïne. Op de eventuele inzet van Nederlandse militairen bij een vredesmacht in Oekraïne wilde Schoof niet vooruitlopen. „Als er de noodzaak is om met Europese troepen iets te doen, moeten we daar serieus naar kijken. […]  Ook dan is het belangrijk dat Amerika mede garant blijft staan voor de veiligheid in Oekraïne.”

Het Verenigd Koninkrijk neemt bij het komende wapenoverleg met ruim vijftig bondgenoten van Oekraïne de leiding over van de Verenigde Staten, werd donderdag bekend. Dat zogenoemde Ramstein-overleg stond sinds het begin van de Russische invasie onder leiding van de VS en Nederland wilde ook dat dat zo zou blijven. „De feiten zijn zoals ze zijn. Het VK is daar nu in de lead en het VK heeft altijd een voortrekkersrol gehad rond Oekraïne”, aldus Schoof.   

Voor Starmer was het bezoek van Schoof de afsluiting van een week vol Europese diplomatie; afgelopen maandag had hij een diner met de regeringsleiders van de Europese Unie, al was Schoof daar wegens ziekte afwezig. Ook de Deense premier kwam bij hem langs. Starmer wil komend voorjaar beginnen met de onderhandelingen over een nauwere samenwerking met de EU, waarschijnlijk met afspraken rond veiligheid, handel en migratie.