Deze kleine Zweedse studio krijgt met ‘Helldivers 2’ voor elkaar wat gamegiganten zoeken: een megahit met rokende servers

‘Wie oh wie offert zich op voor Super Aarde?’ Iedereen op het gamende internet was bereid zijn virtuele leven te geven, zo leek het in februari. Sciencefictionschietgame Helldivers 2 is een onverwachte megahit, met stampvolle servers.

Wie de game aanzet, snapt wel waarom. De dikke saus Starship Troopers doet veel – deze game kijkt het kunstje af bij de satirische culthit (1997) van regisseur Paul Verhoeven. Het stelen is schaamteloos, de charme eveneens. Al vanaf de eerste minuten word je een vergelijkbaar sfeertje ingesleurd met ronkende propagandafilmpjes. Het werkt daarna door in alles, inclusief de prettig simpele, adrenalinestimulerende actie.

Jij (samen met drie andere lotgenoten in je team) speelt een Helldiver, een elitesoldaat die aan de frontlinies vecht tegen robots en insectachtige aliens. Je leven? Dat doet er niet toe. Waar je in andere games de illusie hebt dat je bij het sterven weer tot leven wordt gewekt, is Helldivers duidelijk: ‘jouw’ overleden soldaat wordt gewoon vervangen door nieuw kanonnenvlees. Hup, doorspelen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ahx35iVJn10

Tijdens de potjes van vijftien dan wel veertig minuten rennen jij en je teamgenoten over het slagveld, op zoek naar vijandelijke bases, belangrijke informatie en andere militaire doelen. De vijand zit overal en kent geen genade. Geheimtipp: je kunt door codes in te voeren je slagschip vragen om het bommen te laten regenen, maar daarmee tref je net zo gemakkelijk je compagnons. Ach ja. Hun schuld, hadden ze daar maar niet moeten lopen.

Iets aan die altijd aanwezige morbide lichtheid werkt gewoon heel goed. Zeker in combinatie met hachelijke schietpartijen en genoeg missievariatie om elk potje vermakelijk te houden. Ook ironisch: elke gamegigant ter wereld probeert op dit moment een succesvolle online game te bouwen die aanslaat bij het grote publiek. Terwijl ze één voor één falen, gaat het kleine, Zweedse Arrowhead Game Studios er met de buit vandoor. Super Aarde zegeviert – zoals altijd.